USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dünya, Son 12 Aydır Sıcaklık Rekorları Kırıyor:

Mayıs ayı kaydedilen en sıcak mayıs olarak kayıtlara geçtiği açıklandı. Dünyanın son 12 aydır sıcaklık rekorları kırdığı da gelen bilgiler arasında. Uzmanlara göre çok daha kötü günler bizi bekliyor.

Dünya, Son 12 Aydır Sıcaklık Rekorları Kırıyor:
06-06-2024 19:32
Google News

2023, ÖZETİ| tarihin en sıcak yılı olarak kayıtlara geçmişti. Ancak o zamandan beri hiçbir rahatlama yaşanmadı ve sıcaklıklar yükselmeye devam ederek sürekli rekor kırıldı. Öyle ki daha haziran başından bunaltıcı havalarla karşılaşmaya başladık.

Şimdi ise Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Hizmeti tarafından konuya ilişkin açıklama geldi. Uzmanlara göre Dünya, son 12 ay boyunca sıcaklık rekorları kırdı. Mayısın, şimdiye kadarki en sıcak mayıs olarak kayıtlara geçtiği ifade edildi.

“Bunlar daha soğuk aylar”

Mayısta küresel sıcaklıklar sanayi öncesi ortalama sıcaklıkların 1,52 derece üstündeydi. Bu da 11 ay boyunca sıcaklığın ortalamanın en az 1,5 derece üzerinde olduğu anlamına geliyor. Verilere göre Haziran 2023 ila Mayıs 2024 arasındaki sıcaklıklar ortalamanın 1,63 derece üzerinde olarak kaydedildi.

Yani anlayacağınız işler hiç iyi gitmiyor. Uzmanlar, daha da kötüleşeceğini söylüyorlar ve Paris Anlaşması’ndaki eşiğe yaklaşmasından endişe duyuyorlar. Hatta Copernicus İklim Değişikliği Hizmeti yöneticisi Carlo Buontempo, “Bunlar daha nispeten soğuk aylar” diyerek bizi çok daha sıcak zamanların beklediğini gözler önüne seriyor.

Sıcaklıklardaki yükselmelerin etkisi şimdiden tüm dünyada hissedilmeye başladı. ABD’de orman yangınları, yıkıcı kasırgaların geleceğine dair tahminler ve aşırı sıcaklıklar bizi korkutucu bir yazın beklediğinin göstergesi. Türkiye’nin şimdiden âdeta kavrulması da bir işaret. Aynı zamanda geçen ay Afganistan, Brezilya ve Endonezya’da yaşanan seller ve Hindistan’da sıcaktan insanların hayatını kaybetmesi diğer örnekler.

Tüm bunlar, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması için hamlelerin yeterli olmadığını gösteriyor. Uzmanlara göre rekor sıcaklıklar kesintiye uğratılsa bile uzun vadede risk sürüyor. Fakat hâlâ çok geç olmadığını da söylüyorlar. Sera gazı emisyonlarını en aza indirmek için çalışmaların devam etmesi, ilerleyen yıllarda aşırı sıcaklıkların azaltılmasını sağlayabilir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Dünyanın Denizdeki En Büyük Güneş Enerjisi Santrali Çin'de
Dünyanın Denizdeki En Büyük Güneş Enerjisi Santrali Çin'de

Çinli CHN Energy, tam 1 gigawatt kapasiteli açık deniz güneş enerji santralini hizmete aldı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu