USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dünya'nın Yaşayan Bir Organizma Olduğunu Savunan Hipotez

Dünya’nın karmaşık, birbirine bağlı sistemler bütünü ve yaşayan bir organizma olduğunu iddia eden Gaia Hipotezi neymiş, yakından bakalım.

Dünya'nın Yaşayan Bir Organizma Olduğunu Savunan Hipotez
19-01-2025 19:28
Google News

Gezegenimizle ÖZETİ| ilgili; düz olmasından tutun öküzün boynuzlarında durduğuna kadar pek çok teori ortaya atıldı.

Bu teorilerden biri de İngiliz bilim insanı ve çevreci James Ephraim Lovelock’un 1974 yılında sunduğu, adını Yunan mitolojisindeki Dünya tanrıçasından alan “Gaia Hipotezi”.

Gaia Hipotezi nedir?

gaia hipotezi

James Lovelock, Gaia’yı şöyle tanımlıyor: “Dünya’nın biyosferini, atmosferini, okyanuslarını ve topraklarını içine alan karmaşık bir varlık; bu gezegende yaşam için en uygun fiziksel ve kimyasal ortamı oluşturmaya yönelmiş bir geri besleme ya da sibernetik bir sistem oluşturan bütünlük.”

Hipoteze göre Dünya'nın biyosferi (canlı organizmalar), atmosferi (hava), hidrosferi (su) ve litosferi (yeryüzü) birbiriyle sürekli etkileşim içinde olup gezegenin yaşanabilirliğini korumak için birlikte çalışıyor.

Yani Dünya'daki tüm organizmalar ile inorganik çevreler, gezegendeki yaşam koşullarını koruyan, kendi kendini düzenleyen karmaşık ve tek bir sistem oluşturmak üzere yakın bir şekilde bütünleşiyorlar; gezegenimiz, başlı başına canlı bir organizma gibi...

Örnek verecek olursak…