USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dünya'nın En Ölümcül Gölü Victoria Neden Bu Kadar Tehlikeli?

Dünya’nın en büyük tatlı su göllerinden biri olan Victoria, aynı zamanda Dünya’nın en ölümcül göllerinden biridir. Peki onu ölümcül yapan şey nedir?

Dünya'nın En Ölümcül Gölü Victoria Neden Bu Kadar Tehlikeli?
11-08-2024 23:42
Google News

Victoria ÖZETİ| gölüne giren insanlar, ne yazık ki içten içe hastalanmaya başlar. Bu hastalığın hangi sebeple meydana geldiği ise oldukça karmaşıktır.

Gelin, Victoria Gölü’nü neyin bu kadar ölümcül ve tehlikeli yaptığına bakalım.

70.000 kilometrekarelik Victoria gölü, milyonlarca insan için hayati bir kaynaktır.

Victoria gölü

Kenya, Uganda ve Tanzanya olmak üzere üç Doğu Afrika ülkesini kapsar ve 80’den fazla adaya ev sahipliği yapar. Bu gölün dengesiz hava koşulları, yılda yaklaşık 5.000 ölüme sebep olur.

Ancak bu göl, aynı zamanda ölümcül bir hayvana da ev sahipliği yapar. Binlerce insanın ölümüne sebep olan canlı, küçük bir salyangozdur. Bu salyangoz, şistosomiyazise isimli paraziter bir hastalığa sebebiyet verir.

Victoria Gölü de dünyanın şistosomiyazise merkezlerinden biridir.

victoria gölü

Şistosomiyazis ilk olarak, 1850’lerde Alman doktor ve parazitoloji alanının önemli öncülerinden olan Theodor Bilharz tarafından keşfedilir. Ancak bu hastalık, keşfedildiği tarihten önce de varlığını sürdürür. Hatta Antik Mısır mumyalarında bile enfeksiyon kanıtları bulunur.

İnsanlar, Victoria Gölü’nün tatlı suyuna serinletici bir dalış yaparak bu parazite yakalanabilir. Örneğin enfekte bir kişi, kirli idrar veya dışkıyı tatlı suya geçirdiğinde, yumurtalar larvalara dönüşür.

Bu larvalar, suda yüzer ve tatlı su salyangozlarına nüfuz ederek onları da enfekte eder. Larvalar, salyangozda gelişmek ve çoğalmak için yeterli zamana sahip olduğunda cercaria ismi verilen bir formda su kütlesini geri bırakırlar.

Bu cerciaların bir kuyruğu ve başı vardır.