USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dünya ekonomisinde resesyon kaygısı! Microsoft aktif iş ilanlarını yayından kaldırdı

Haber 7 - Tüm dünyada resesyon kaygısı devam ederken teknoloji devi şirketler olası bir krize karşı önlemlerini artırmaya başladı. Apple, Google, Meta, Netflix ve Tesla'nın ardından işe alımları azaltma kararı alan son şirket Microsoft oldu.

Dünya ekonomisinde resesyon kaygısı! Microsoft aktif iş ilanlarını yayından kaldırdı
21-07-2022 10:13
Google News

Microsoft , ÖZETİ| ekonomik durgunluk beklentileri arasında Azure (Microsoft'un bulut bilişim platformu) ve güvenlik yazılımları birimi de dahil olmak üzere birçok departman için aktif iş ilanını yayından kaldırdı.

Microsoft, hangi departmanlarda işe alımların yavaşlatıldığını tam olarak açıklamazken, işe alım yavaşlatmalarının bir süre daha devam edeceğini söyledi. Şirket, açık pozisyonlar için halihazırda yapılmış olan iş teklifleri için alımlara devam edileceğini ve kritik bazı alanlar için istisnalar yapılabileceğini belirtti.

MİCROSOFT MAYIS AYINDA DA İŞE ALIMLARI YAVAŞLATMIŞTI

Bu karar teknoloji devinin ilk işe alım yavaşlatma kararı değil. Microsoft daha önce de mayıs ayında Windows, Office ve Teams departmanları için işe alımları bir süreliğine yavaşlattığını açıklamıştı.

Ayrıca bu ayın başlarında Microsoft, danışmanlık ve müşteri çözümleri departmanını doğrudan etkileyecek bir kararlarla 180.000 kişilik iş gücünün %1'ine yakınını azaltma kararı aldı.

TEKNOLOJİ DEVİ ŞİRKETLERDE RESESYON ENDİŞESİ ARTIYOR

Bu ay içerisinde birçok dev şirket işe alımlarda yavaşlatma kararını açıkladı. İşte işe alımlarda yavaşlatma kararı olan o şirketler...

Google

Google'ın ana şirketi olan Alphabet işe alımları yavaşlatan şirketlerden biri oldu. CEO Sundar Pichai bu ay personele, ikinci çeyrekte 1000 bin çalışan işe alınmış olsa da yılın geri kalanında işe alımların azaltılacağını söyledi. Alphabet'in Mart ayı sonunda yaklaşık 164 bin çalışanı vardı.

Amazon

E-ticaret devi, Nisan ayında pandemi önlemleri ile birlikte çok fazla personel alındığını ve azaltmaya gidilmesi gerektiğini söyleyerek işe alımları yavaşlatma kararını açıkladı. Şirketin Mart ayı itibariyle 1,6 milyon çalışanı vardı ve bu da onu teknoloji dünyasının en büyük işvereni haline getirdi.

Apple

Apple, potansiyel bir ekonomik çöküşle başa çıkabilmek için önümüzdeki yıl bazı bölümlerde işe alımları ve harcamaları azaltmayı planlıyor. Apple'ın geçen yıl Eylül ayında 154 bin çalışanı vardı.

Meta Platforms

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın ana şirketi Meta, mühendisleri işe alma planlarını en az yüzde 30 oranında azaltma kararı aldı. CEO Mark Zuckerberg, çalışanlarına yakın tarihin en kötü düşüşlerinden birini beklediğini söyledi. Şirketin Nisan ayında 77 bin 800'den fazla çalışanı vardı.

Netflix

Video akış devi, 2022'nin ilk çeyreğinde 200 bin abone kaybını bildirdiğinden bu yana, yüzlerce kişi işten çıkartıldı. Netflix, Mayıs'ta 150, Haziran'da ise 300 çalışanını işten çıkardı. Şirket son çeyrekte, 970 bin abone kaybettiğini açıkladı. Netflix'in 2021'de 11 bin 300 çalışanı vardı. 

Spotify Technology

CEO Daniel Ek, Haziran ayında personele gönderdiği bir e-postada, dijital müzik platformunda makroekonomik faktörlere uyum sağlamak için işe alımları yaklaşık yüzde 25 oranında azaltma kararı alındığını söyledi. Şirketin web sitesinde yer alan bilgiye göre 6 bin 500'den fazla çalışanı bulunuyor.

Tesla

Haziran ayında, elektrikli otomobil üreticisi Kaliforniya'daki bir tesisi kapatırken 200 çalışanını da işten çıkardı. CEO Elon Musk, çalışanların yaklaşık yüzde 10'unun önümüzdeki üç ay içinde işini kaybedeceğini ancak genel çalışan sayısının bir yıl içinde daha yüksek olabileceğini söyledi. Şirketin geçen yılın sonunda dünya çapında 100 bin çalışanı vardı.

Twitter

Elon Musk'ın şirketi satın almasındaki belirsizliğin ortasında Twitter, Mayıs ayında işe alımları azaltmaya ve iş tekliflerini iptal etmeye başladı. Şirketin 2021 yılında 7 bin 500 çalışanı vardı.