Özellikle ÖZETİ| son yıllarda birbirinden farklı sektörlere büyük kolaylıklar getiren drone’ların çok sayıda çeşidi bulunuyor. Bu bağlamda kullanım amaçlarına göre şekillerinin ve motor sayılarının değiştiğini görüyoruz fakat nedense en yaygın olanların dört motorlu modeller olması göze çarpıyor.
Peki bunun sebebi ne? Dört motorlu modelleri daha az motora sahip olanlardan iyi kılan ya da daha çok motora sahip olanlara göre tercih edilebilir kılan sebepleri hiç merak ettiniz mi? Gelin bu konunun ardına birlikte bakalım.
Tek motorlu drone’lardan başlayalım:
Drone’u uçurmak için motor ve pervane ikilisi olmazsa olmazdır. Fakat iş, “motor, pervaneyi çevirsin ve sorunsuz uçalım” dedirtecek kadar kolay değil. Motor, pervaneyi döndürdüğü sırada ters yöne doğru gelişen bir tork gücü ortaya çıkar.
Bu sırada drone’unuz havalanır fakat bahsettiğimiz tork sebebiyle sürekli kendi etrafında döner.
Biz buna uzaktan kumandalı helikopterler sayesinde aşinayız:
Bu oyuncaklar, özellikle de daha ucuz olanları, alışık olduğumuz üzere havalandıklarında çoğunlukla kendi etraflarında döner.
Bunun önüne geçmek için de üreticiler, bu zamanlarda daha yaygın görebileceğimiz üzere oyuncak helikopterlere iki motor yerleştirir.
Çünkü ters yöne dönen iki motor, helikopterin kendi etrafında dönmesine sebep olan etkiyi iptal eder.
Bu sebeple de hem oyuncağınız kendi etrafında dönmeyerek bir yere çarpma riskinden kurtulur hem de ona yön vermek büyük ölçüde kolaylaşır.
Bir pervane saat yönüne doğru dönüyorsa diğer pervane onun tam tersine doğru döner. Bu bağlamda sağa dönmek istediğinizde sola doğru hareket eden motor yavaşlar ve sağa doğru gidenin gücü üstün geldiği için oyuncağınız sağa doğru döner.
Tıpkı kürek çekerken soldaki küreği bırakıp sağdakini çektiğinizde kayığın sola yönelmesi gibi.
Bu senaryoda sadece iki küreği kullandığınızda dönme durumunun önüne geçebilirsiniz.
Oyuncakları kenara bırakıp gerçek helikopterlere baktığımızda büyük bir pervane görüyoruz. O zaman neden kendi etraflarında dönmüyorlar?
Çünkü helikopterlerde az önce bahsettiğimiz ikinci motorun görevini, kuyruk kısmında yer alan ve dikey şekilde yerleştirilmiş olan motor yapıyor.
Bu motor çoğu zaman büyük pervanenin motoruyla senkronize olarak çalıştığı için dengeli bir uçuş deneyimi sağlıyor.
İleri ve geri manevraları nasıl yaptıklarını öğrenmek için de alttaki içeriğimize göz atabilirsiniz.
Editor : Şerif SENCER