Mali ÖZETİ| piyasalar hem uluslaraarası alanda hem Türkiye’de daha da hareketli bir döneme girdi. Bu durumun belirleyeni ise ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın, önceki gece yaptığı konuşmada daha büyük faiz artırımlarına geri dönebileceğini ifade etmesi oldu. Piyasalar artık Fed’in 22 Mart’taki toplantısında yüzde 70 ihtimalle 50 baz puan artırıma gideceğini fiyatlıyor. Bu açıklamalar sonrası dolar, dün başta Asya piyasaları olmak üzere değer kazanmaya başladı.
SATIŞLAR ÇOĞALABİLİR
Bu gelişmeler Türkiye’deki piyasalarda da kendini gösterdi. Dolar/TL dün anlık işlemlerde 19.10 seviyesini test etse de, günü 18.95 seviyesinde tamamladı. Ancak bu sınırlı hareketin kamu eliyle yapılan döviz satışlarıyla sağlandığına yönelik tartışmalar uzun zamandır sürüyor. Örneğin Reuters’in haberine göre bu durum Merkez Bankası’nın uyguladığı kur politikası son dönemde rezervlere 8.4 milyar dolar olarak negatif yansıdı.
(Haluk Bürümcekçi)Fed’in yeni kararının Türkiye’ye etkisini Cumhuriyet’e yorumlayan Haluk Bürümcekçi, seçime kadar mevcut politikaların devam edeceğini, bu nedenle dolar/TL’de önemli bir değişiklik beklemediğini vurguladı. Haluk Bürümcekçi, “Ancak döviz satışları daha yüksek olabilir. Kamu eliyle bu tür satışlar yapıldığını biliyoruz” dedi.
Mali piyasalarla ilgil dün yaşanan diğer gelişmeler ise şöyle:
KKM’ye yeni ayar: Merkez Bankası (TCMB) bankalardan döviz dönüşümlü kur korumalı mevduatta (KKM) müşterilere sunulan primin faize eklenmesini istedi ve bu tür prim uygulamasına son verdi. Bununla TCMB’nin ödeyeceği potansiyel kur farkının düşeceği öngörülüyor. Böylece ilave avantaj sunan bankalar bu yükü kendi üstüne almış olacak.Hepsi kaybettirdi: TÜİK’in dün yayımladığı “Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Şubat 2023” raporuna göre aylık en düşük kayıp, yurtiçi üretici fiyat endeksiyle indirgendiğinde yüzde 0.21, tüketici fiyat endeksiyle (TÜFE) indirgendiğinde yüzde 1.75’le mevduat faizi oldu. Ayrıca TÜFE ile indirgendiğinde dolar yüzde 2.71, Avro yüzde 3.24, DİBS yüzde 3.73, külçe altın yüzde 4.64 ve BİST yüzde 8.43 kaybettirdi.(Bülent Kuşoğlu)
‘ALTINDAN KALKAMAYACAĞIMIZ KRİZ’
TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süre yeni vergi ve borç affı teklifiyle ilgili önceki gece yapılan oturumda konuşan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, son 20 yılda bu konuda 16 af yasası çıkarıldığına dikkat çekerek “Bu, Türkiye ekonomisinin sıkıntıda olduğunu, mükelleflerin vergilerini ödeyemediklerini gösterir” dedi.
Kuşoğlu ayrıca şuna dikkat çekti: “İktidarı uyarmak istiyorum; bu kur, faiz, dış ticaret politikasıyla çok büyük bir deprem yaşayacağız. Altından kalkamayacağımız bir ekonomik kriz yaşayacağız. Bundan bir an önce dönülmesi lazım.”
(Mahfi Eğilmez)
‘BÜTÇE BU YIL ALTI AY DAYANAMAZ’
Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabından “Hazine Nakit Gerçekleşmeleri” sonuçlarına atıfla “Nakit dengesi ilk 2 ayda 225.8 milyar TL açık verdi. Geçen yılı ilk 2 ayında 17,5 milyar TL fazla vardı. Bu yılın ilk 2 ayındaki nakit açığı, geçen yılın tüm açığının (169.4 milyar TL) yüzde 33 üzerinde. Geçen yılın bütçesi 6. ayda bitmişti, bu yılınki o kadar da dayanamayacak” dedi.
Editor : Şerif SENCER