USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dolar hakimiyeti bitecek mi? BRICS parasını kimler kullanıyor?

Ekonomi - BRICS ülkeleri, BRICS parası ile ABD dolarına olan bağımlılığı azaltma ve küresel ticarette egemenlik kuran doların hakimiyetine karşılık bir denge oluşturmak adına umut besliyor. Ticarette dolardan uzaklaşarak, kendi yerel para birimlerinin kullanılmasını teşvik etmek

Dolar hakimiyeti bitecek mi? BRICS parasını kimler kullanıyor?
26-10-2024 13:27
Google News

Brezilya, ÖZETİ| Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkeleri yakın zamanda toplandı. Toplanılmasının ardından ortak bir para birimi olarak BRICS parası gündeme geldi. Bu para birimi ile birlikte, ABD dolarına olan bağımlılığı azaltmayı ve küresel ticarette doların hakimiyetinin dengelenmesi isteniyor. Peki, Dolar hakimiyeti bitecek mi? BRICS parasını kimler kullanıyor? Türkiye BRICS'e katılacak mı?

DOLAR HAKİMİYETİ BİTECEK Mİ?

BRICS ülkelerinin umut ettiği BRICS parası ile küresel ticarette dolar hakimiyetinin dengelenmesi isteniyor. 

Bu fikir henüz geliştirme aşamasında olduğunu hatırlatalım. Ayrıca teknik, ekonomik ve politik düzeyde çeşitli çalışmalar gerektirecektir. 

BRICS ülkeleri, yerel paralar ile ticareti teşvik ederken, uzun vadede küresel ticarette bir alternatif rezerv para birimi oluşturmayı amaçlamaktadır.

BRICS PARASINI KİMLER KULLANIYOR?

BRICS parası henüz oluşturulmadı. Bu sebepten ötürü BRICS parasını kimlerin kullanacağı bilinmiyor.

TÜRKİYE BRICS'E KATILACAK MI?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS grubuna üye olmak isteyen her ülkenin gruba katılmaları için davet edileceğini belirtmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Ekim’de yaptığı bir konuşmada “Türkiye olarak BRICS ile işbirliğimizi samimi bir şekilde geliştirmek istiyoruz.” diyerek, “İnşallah Kazan zirvesinin buna vesile olacağına inanıyorum.” açıklamasında bulunmuştu.

5 ÜLKE DAHA KATILDI

1 Ocak 2024 tarihinde Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri, ardından gecikmeli olarak Suudi Arabistan BRICS grubuna katılmıştır.

Gruba davet edilen bir diğer ülke olan Arjantin ise Javier Milei'nin Devlet Başkanı seçilmesinin ardından başvurusunu geri çekmişti.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Togg, Cumhuriyet Bayramı İçin 101 kWs Şarj Hediye Ediyor
Togg, Cumhuriyet Bayramı İçin 101 kWs Şarj Hediye Ediyor

Togg, Cumhuriyet Bayramı'nda T10X kullanıcılarına özel 29 Ekim'de 101 kWs şarj hediyesi sunuyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu