İçinde ÖZETİ| bulunduğumuz internet çağında, bu çağa ne kadar ayak uydurabildiğiniz büyük oranda internet hızınıza da bağlı oluyor. Yavaş bir internet ile bilgi tüketiminiz aksayabilir, iş akışınız yavaşlayabilir.
Peki, internetinizin hızını öğrenmenizi sağlayan ‘internet hız testi’ nasıl yapılır? İnternetinizin hızlı mı yoksa yavaş mı olduğunu nasıl değerlendirebilirsiniz? Size internet bağlantısı sunan altyapı nasıl sorgulanır? Tüm bu değerler neden önemli? Gelin, tüm bu soruların cevaplarını en açıklayıcı biçimde verelim.
İnternet hız testi nasıl yapılır?
İnternet hızınızı sorgulamak için pek çok ‘speedtest’ ya da ‘hız testi’ platformu karşınıza çıkabilir. En güvenilir sonuçlar ise ülkemizde de pek çok internet sağlayıcısının faydalandığı nPerf veya Ookla’nın Speedtest platformu üzerinden alınabiliyor.
İnternet hızınızı öğrenmek için hız testi aracına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Çıkan sonuçları yorumlama: Hız testi ve ping testi neden önemli?
İnternet hız testi sona erdiğinde karşınıza birçok değer çıkacaktır. Fakat bizim işimize yarayan ve asıl sorgulamamız gereken sonuçlar, sağ tarafta bulunan ‘İndirme (download)’, ‘Yükleme (upload)’ ve ‘Gecikme (ping)’ başlıkları altında yer alıyor.
İndirme ve yükleme hızınız ne kadar yüksek olursa, internete erişiminiz ve internetten faydalanmanız o kadar kolay oluyor. Bu değerler, ‘Mbps (saniye başına megabit)’ cinsinden sunuluyor.
Gecikme sonucu ise temelde bağlantınızın o kadar sorunsuz olduğunu gösteriyor. Bu değer ne kadar düşük olursa, internette yaptığınız her bir işlem o kadar kısa sürede karşı tarafa iletiliyor. Bu ‘karşı taraf’, her girdiğiniz internet sitesi ya da açtığınız uygulamaların sunucuları oluyor.
Dolayısıyla hız testi sonuçları ve gecikme testi, küresel internet ağı ve sizin aranızdaki ilişkinin kalitesini gösteriyor.
Geçelim diğer kritik sorulara: İndirmede 16 Mbps ve 1.000 Mbps arasında nasıl farklar var?
Bir internet hizmeti almak istediğinizde karşınıza pek çok Mbps değer çıkıyor olabilir. Paketlerdeki Mbps değeri ne kadar düşük olursa, fiyat da o kadar azalıyor. Peki, daha yüksek Mbps değeri için daha fazla para ödemek gerçekten bunu yapmaya değiyor mu?
Kısa cevap: Evet, değiyor. Uzun cevap: Mbps hızınız ne kadar hızlı olursa, internetten veri alma süreci de o kadar hızlı oluyor. 16 Mbps bir internet ile 4K çözünürlükte videolar izlenemeyecek derecede yavaş yüklenirken, 1.000 Mbps ile yüklenme hızı izleme hızınızdan kat kat fazla oluyor. Yani video, daha siz onu izlerken aslında indirilmiş oluyor.
Örnek: 1 saatlik 4K çözünürlüğündeki video, ortalama 20.480 MB (2 GB) boyuta sahip. Bu video dosyasını izlemek için indirdiğinizde 16 Mbps internet ile gereken süre 170 dakika; 1.000 Mbps internet ile 2 saniye olacak.16 Mbps internet, günümüzde sadece internette sörf yapmak, e-postalarınızı okumak ve müzik dinlemek için yeterli olacaktır. Fakat 1.000 Mbps ile çok yüksek çözünürlüklerde film/dizi izleyebilir, yüksek boyuttaki dosyaları (oyunlar gibi) çok kısa sürede indirebilir; kısacası interneti son raddesine kadar kullanabilirsiniz.
Peki indirme (download) hızı kadar yükleme (upload) hızı da önemli midir?
Eğer interneti ağırlıklı olarak bir ‘tüketici’ olarak kullanıyorsanız, indirme hızı sizin için en önemli kriter olacaktır. Fakat yükleme hızının da internet ortamında büyük bir önemi var. Zira sunucularla kurduğunuz tüm bağlantılarda kullandığınız cihazdaki yerel veriler, anlık olarak sunuculara yükleniyor. Yani yükleme hızınız, sunuculara veri gönderme hızınızı etkiliyor.
Örneğin çevrimiçi bir oyun oynuyorsanız, oyundaki pozisyonunuz, hangi anda hangi tuşa bastığınız ve yaptığınız hareketler, oyunun uzaktaki ana sunucusuna anlık olarak iletiliyor. Yükleme hızınız yetersiz olduğunda ise ‘yükleme süresine bağlı gecikme’ durumu yaşanabiliyor, oyun içindeki hareketleriniz diğer oyunculara doğru bir şekilde yansımıyor.
Fakat bir yayıncı veya içerik üreticisiyseniz, yükleme hızı sizin için çok kritik oluyor. Videoların/dosyaların çeşitli platformlara yüklenmesi, iş akışınızın verimliliğini yüksek oranda etkiliyor. Özellikle canlı yayınlarda yayın kaliteniz bu hıza bağlı oluyor; düşük olduğu durumda yayınlarda gecikmeler bile yaşanabiliyor.
En iyi internet bağlantısı nasıl elde edilir? Cevap, altyapınıza bağlı:
En ideal internet bağlantısına sahip olmanın tek yolu ise evinizin/iş yerinizin sahip olduğu altyapıya bağlı. İndirme ve yükleme hızınız ve gecikmeniz, yalnızca altyapınızın imkân verdiği kadar yüksek oluyor.
Dolayısıyla internet hız testinizde istemediğiniz bir sonuçla karşılaşırsanız, ilk olarak yapmanız gereken şey internet altyapı sorgulama olmalı. İnternet altyapınızı sorgulamak için, sunduğumuz bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Altyapı sorgulama işlemi, evinizde/işyerinizde sahip olabileceğiniz en yüksek internet hızını size sunacaktır.
Peki, Türkiye’de en hızlı interneti sunan internet sağlayıcısı kim?
En hızlı internet, bağımsız internet sorgulama platformları Ookla Speedtest ve nPerf platformlarına göre uzun süredir TurkNet olarak karşımıza çıkıyor:
Editor : Åžerif SENCER