USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dışkımızın Rengi Neden Hep Kahverengi? - Webtekno

Gün içinde farklı şekillere, renklere ve tatlara sahip çok sayıda yiyecek tüketiyoruz ancak günün sonunda tuvalete gittiğimizde karşılaştığımız manzara her zaman kahverengi bir dışkı oluyor. Peki neden?

Dışkımızın Rengi Neden Hep Kahverengi? - Webtekno
22-10-2023 11:23
Google News

Hepimizin ÖZETİ| bildiği gibi dışkı, tüketilen besinlerin sindirimden sonra artık vücut için gerekli olmayan kısımlarının dışarı atılmasıdır. Fakat sizce de tükettiğimiz şey her ne renge sahipse yine aynı renkte dışarı atılması gerekmez mi? 

Bu noktada vücudumuzun, dışkıları daima kahverengi olarak dışarı atmasının mutlaka bir numarası olmalı.

Dışkının %75’i sudan oluşurken geriye kalan %25’lik kısmı, vücuttaki çeşitli maddelerin karışımından meydana gelir.

Safra sıvısı

Bu karışımın içinde; sindirilmemiş karbonhidratlar ve lifler, proteinler, yağlar, bakteriler, mukuslar, bağırsak salgıları, yaşlı kan hücreleri ve safra da dahil olmak üzere karaciğerdeki kimyasallar vardır.

Safra, bir alkali sıvıdır. Atıklardan, kolesterolden ve safra tuzlarından oluşur. Dışkının bu kahverengi görünümü ise büyük oranda safra ve bilirubinle ilişkilidir. Safra, sindirim sürecinde önemli bir rol oynar ve karaciğerde her gün yaklaşık 600 ml safra depolanır.

Yemek yediğimizde ise safra kesesi kasılır ve biriken bu safra, ince bağırsağın ilk kısmı olan duodenuma gönderilir. Ayrıca safranın ana görevlerinden biri, yediğimiz yiyeceklerdeki yağları parçalamaktır. 

Bilirubin, kanımızda bulunan sarı renkli bir maddedir.