Yiyecek ÖZETİ| artıkları, sindirilemeyen yağlar, bakteriler ve büyük oranda suyun oluşturduğu dışkıların yoğunluğu ve bu doğrultuda tuvalette nasıl bir hâle büründükleri, sağlığımız noktasında oldukça önemli.
Eğer burnunuzu tıkadıysanız, bu değişimin sebeplerini anlatmaya başlayalım.
Dışkıyı, bağırsak hareketlerinin bir sonucu olarak vücuttan atılan her türlü madde olarak tanımlayabiliriz.
Vücuttan dışkı olarak atılan maddeleri öncelikle sindirilmemiş gıdalar oluşturur. Bu sindirilmemiş gıdalar da genellikle yüksek lifli besinlerdir. Aslında her birimizin dışkısı, benzersizdir. Bunun sebebi ise gün içinde birbirinden farklı gıdalar tüketmemizle ilişkilidir.
Özellikle yaÄŸ ve lif açısından zengin gıdalar tüketildiÄŸinde dışkılar, batmak yerine suyun üzerinde yüzme eÄŸilimi gösterir. Çünkü yaÄŸlı ve lifli gıdalar, büyük oranda ÅŸiÅŸkinlik hissiyatı yaratır.Â
Özellikle IBS (İrritabl (huzursuz) bağırsak sendromu), reflü ve laktoz intoleransı olanlarda bu şişkinlik ve gaz çok daha fazla hissedilebilir. Yani sindirim bozuklukları ve buna benzer rahatsızlıklara sahip kişilerde sağlıklı bir insana kıyasla, yüzen dışkılar çok daha yaygın görülür.
Örneğin laktoz intoleransına sahip bir kişi, süt ürünlerinden oluşan bir besin tükettiğinde karın ağrısı eşliğinde kendini tuvalette bulabilir.
Bunun sebebi süt ve süt ürünlerinin yüksek miktarlarda yağ ve laktoz içermesidir. Böyle bir intoleransa sahip olup bu tarz besinler tüketildiğinde, kişinin huzursuz bağırsak sendromu tetiklenir.
Editor : Åžerif SENCER