ABD'de ÖZETİ| hizmet vermekte olan Maryland Üniversitesi bünyesinde çalışan bir grup bilim insanı, virüslerle ilgili ilginç bir keşif yaptılar. Araştırmacılar, yaşadıkları bölgedeki toprak örneklerini incelerken, iki yeni virüs türü keşfettiklerini açıkladılar. Bu virüs türleri, çalışma mekanizmaları açısından oldukça ilginçlerdi çünkü biri, etkin hâle gelebilmek için diğerini "ısırıyordu". Bilim insanları, bu virüse "vampir" demeye başladılar.
Virüsler, DNA veya RNA taşıyan, hücre dışında canlılık emaresi göstermezler. Virüsün etkinlik gösterebilmesi için bir konakçıya girmesi (genelde bakteriler veya yardımcı bir virüstür) ve hücreye ulaşması gerekir. İşte keşfedilen yeni virüsler, bunu yaparken ilginç bir süreç işletiyorlar.
Bir virüs, diğerini "ısırarak" hücreyi enfekte ediyor
Bilim insanlarının "MiniFlayer" olarak isimlendirdikleri yeni virüs, hücreye girdiği zaman "MindFlayer" olarak isimlendirilen diğer virüse "sarılıyordu". Bunu inceleme altına alan uzmanlar, ilginç bir durumla karşılaştılar. Öyle ki MiniFlayer, minik bir kuyruğa sahipti ve bu kuyruk, yukarıdaki görüntüde gösterildiği üzere MindFlayer'a bağlanıp, yardımcı hücreyi ısırıyordu. Isırıyordu kelimesini mecazi anlamda kullanmadığımızı söylemek gerekiyor. Peki niye?
Editor : Şerif SENCER