ÖZETİ| HABER7
Gelecek, DEVA ve Saadet partilerinin mecliste grup kurma arayışları sürüyor. Seçimlere CHP listelerinden girerek milletvekili alan partiler, seçim sonrası ayrılarak ortak grup kurma hamlesi başlattı.
14 Mayıs seçimlerine CHP çatısı altında giren DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, toplamda 39 milletvekili çıkarmasına rağmen grup kuramayınca çeşitli formüller üzerinde çalışmaya başladı. Bunlardan en öne çıkanı ise partilerin birleşerek Meclis'te ortak bir grup kurması durumu oldu. Birleşme için her parti kendi çatısının altını işaret ederken Ülke Tv'ye konuşan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Ersin Orallı, bu partilerin birleşme fikrine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
"CHP LİSTELERİNE SIĞINMAYI TERCİH ETTİLER"
Çok kısıtlı oy almalarına rağmen DEVA, Gelecek, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin 39 milletvekiline sahip olmasının bu partiler açısından bir başarı olduğunu belirten Doç Dr. Orallı, "Seçimlerden önce konuşuluyordu aslında, diğer 4 parti birleşip yüzde 7 barajını aşabilecek yeni bir ittifak oluşturabilir mi? diye. Kendilerine güvenmemiş olacaklar ki bunun yerine CHP listelerine sığınmayı tercih ettiler. Ama an itibariyle temel sorun şu olacak; Bir grubunuz yoksa komisyonlarda temsil edilemezsiniz, divanda temsil edilemezsiniz. O bakımdan CHP'nin çatısı altında kalmak önemli bir tercihtir. Ama diğer tarafta DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi merkez sağ ve diğer sağı toparlayarak bir siyasi figür oluşturmaya kalkar ve grup kurmaya kalkarlarsa hangi parti çatısı altında girecekler." dedi.
BU FİKİR İDEAL OLARAK KALIR
3 parti genel başkanının da tecrübeli isimler olduğunu ifade eden Orallı, "Bir tarafta yıllarca başbakanlık ve dışişleri bakanlığı yapmış Ahmet Davutoğlu, diğer tarafta Dışişleri, Ekonomi ve AB Bakanlığı yapmış Ali Babacan, Saadet Partisi tarafında ise uzun yıllardır daha eski bir siyasi figür olarak öne çıkan Temel Karamollaoğlu var. Şimdi soru şu bana sorarsanız Temel Bey, milli görüşün temel temsilcisi misyonunu kaybetti. Çünkü YRP tek başına seçimlere girip yüzde 2'nin üzerinde oy elde edip 5 milletvekili çıkardığı an milli görüşün nihai temsilcisi pozisyonunu üstlenmiştir." şeklinde konuştu.
Orallı sözlerini "Ama DEVA ve Gelecek Partisi arasında genel başkanların özellikle çekişmeleri ve hangi parti çatısı altında birleşelim sorunu çözülemediği müddetçe ben bu grup fikrinin bir ideal olarak kalacağını, gerçekleşmesinin çokta kolay olmayacağını düşünüyorum." diyerek sonlandırdı.
Editor : Şerif SENCER