USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dev şirketlerin yönetim kurulunda kadın sayısı düşüyor

Türkiye’nin dev şirketlerinin yönetiminde kadın sayısı her geçen yıl düşüyor. 2020’de İSO 500 şirketlerinin yüzde 44.5’inde kadın yönetim kurulu üyesi bulunmazken 2021’de bu oran yüzde 51.4’e yükseldi.

Dev şirketlerin yönetim kurulunda kadın sayısı düşüyor
26-04-2023 04:12
Google News

Sürdürülebilir ÖZETİ| Eğitim Gelişim ve Mükemmellik Derneği’nin (SEGM) İSO 500-2021 listesinde yer alan şirketler üzerinde yaptığı “Sürdürülebilirlik Uyum Araştırması” şirketlerin kadına yaklaşımını da ortaya serdi. SEGM, İSO 500-2021 listesinde yer alan 500 şirketten 23’ünün isminin açıklanmaması dolayısıyla Sürdürülebilirlik Uyum Araştırması 477 şirket üzerinden yapıldı.

SEGM Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Çabuk’un verdiği bilgilere göre, kadınların yönetimde yer alması konusunda somut adımlar yetersiz. İSO 500 şirketlerinin yüzde 34.9’unun toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı, taahhüdü var. Ancak bu yetersiz. Çabuk’a göre, kadın erkek nüfus oranının yüzde 50-50 ve cinsiyet eşitliğinin anayasasında yazılı olduğu bir ülkede bu oran, hâlâ bir “toplumsal cinsiyet” sorunu yaşandığının göstergesi. Bu sorunu çözememiş toplumların “geri kalmışlık” sarmalından kurtulması mümkün değil. SEGM Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Çabuk ile, Sürdürülebilirlik Uyum Araştırmasının sonuçları için bir araya geldik. Araştırmanın satır başları şöyle:

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ZAYIF

İSO 500’de yer alan şirketlerin yarısından fazlasında yönetimde kadının adı yok. Söz konusu şirketlerin Türkiye’nin sanayi devleri olduğunu dikkate aldığımızda şirketlerde önemli bir “toplumsal cinsiyet eşitsizliği” sorunu yaşandığını görüyoruz.Şirketlerin yüzde 15.4’ünde kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik anlamında çeşitli komiteler oluşturuluyor. Şirketlerin yüzde 84.2’sinde ise henüz bir komite oluşturulmamış ya da bu bilgi kamuoyu ile paylaşılmıyor.Sanayi devlerinin kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik anlamında bir yola girseler de sürecin doğru ve sağlıklı yönetilmesi anlamında yeterince farkındalık içerisinde değiller ve uzmanlıklara gereken önemi vermiyorlar.Şirketlerin yüzde 60’ının açık bir sürdürülebilirlik politikası var. Ancak şirketlerin yüzde 23.8’i sürdürülebilirlik raporu yayımlıyor.Ticari yaşamın en temel ilkelerinden biri olan “müşteri memnuniyeti” anlamında zayıflık var. Şirketlerin yüzde 35’inin müşteri memnuniyeti politikası/taahhüdü yok.
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Tesla, İstanbul'da yeni Pop-up mağazasını açtı!
Tesla, İstanbul'da yeni Pop-up mağazasını açtı!

Tesla, Türkiye'de yatırımlarını genişletmeye devam ediyor. İşte Vadi İstanbul'da açılan Tesla Pop-Up Mağazası ve ilk görüntüler.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu