USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dev asteroitleri araştıran bilim insanları: Dünya bin yıl güvende

Uzayda bulunan asteroitlerin yörüngelerini hesaplayan bilim insanları dünyanın bin yıl boyunca güvende olduğunu açıkladı.

Dev asteroitleri araştıran bilim insanları: Dünya bin yıl güvende
22-05-2023 07:23
Google News

Bilinen ÖZETİ| asteroitlerin yörüngelerini hesaplayan bilim insanları, Dünya'nın göktaşı çarpmalarına karşı en az bin yıl boyunca güvende olduğunu tespit etti. NASA ve diğer uzay ajansları, Güneş Sistemi'nde keşfedilen nesnelerin yörüngelerini takip ederek yıkıma neden olabilecek asteroitlere özellikle dikkat gösteriyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre, genellikle çapı 140 metre veya daha büyük olan göktaşları potansiyel açıdan tehlikeli görülüyor. Bunlar Dünya yakınlarında yer alıyorsa "Dünya'ya yakın nesneler" diye sınıflandırılıyor.

Diğer yandan astrofizikçiler bu göktaşlarının izlediği yörüngelerden yola çıkarak gelecekte bunların Dünya'ya çarpıp çarpmayacağını tahmin edebiliyor.

Yine de gökbilimciler şimdiye dek bu nesnelerin yörüngelerini yaklaşık 100 yıl sonrasına kadar tahmin edebilmiş.

1000 YIL BOYUNCA GÜVENDE

ABD'deki Kolorado Boulder Üniversitesi'nden Oscar Fuentes-Muñoz liderliğindeki ekip, yeni çalışmasında büyük asteroitlerin 1000  yıl sonraki yörüngelerini hesaplamayı başardı.

Hakemli bilimsel dergi The Astronomical Journal'da yayımlanan araştırmada da Dünya'ya yakın nesnelerin çoğunun gezegene bin yıl içinde çarpmayacağı sonucuna varıldı.

Ekibe göre büyük asteroitlerin ve bunlardan biraz daha küçük göktaşlarının 3000 yılından önce Dünya'ya çarpma olasılığı epey düşük.

Çalışmada çarpma olasılığı en yüksek nesne de belirlendi. Ancak 7482 adlı bu göktaşının Dünya'ya Ay'dan daha yakın konuma gelme ihtimali de milyonda 15 olarak belirlendi.

NESNELERIN TAMAMI SAPTANAMADI

Öte yandan araştırmacılar Dünya'ya yakın nesnelerin tamamının saptanamadığını da vurguluyor.

Tahminler, çapı 1 kilometreden büyük nesnelerin yüzde 95'inin gökbilimciler tarafından saptandığını gösteriyor.

Bu da henüz gözlemlenememiş bir göktaşının bin yıldan daha yakın zamanda Dünya'ya çarpma ihtimali olduğu anlamına geliyor.

Araştırma makalesinde konuyla ilgili şu ifadeler bulunuyor:

"Uzun vadeli tehlikeyi belirlemek, gezegen savunma çalışmalarına katkı sağlayabilir. Tehlikeli nesneler, gelecekteki keşif görevlerinin odağında yer almalı."


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Su, Dünya'ya Nereden ve Ne Zaman Geldi?
Su, Dünya'ya Nereden ve Ne Zaman Geldi?

Sıcak bir yaz gününde yüzümüzü yıkayıp serinlemek gibisi yoktur öyle değil mi? Aynı zamanda duş almak gibi rahatlatıcı başka bir şey de… Aslında tüm buralara gelmeden, “Su içmek gibisi yoktur” demek daha doğru olur.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu