USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Desfluran nedir? Desfluran gazı ne işe yarar? Desfluran anestezi neden yasaklandı?

İskoçya desfluranı yasakladı. Peki, Desfluran nedir? Desfluran gazı ne işe yarar? Desfluran anestezi neden yasaklandı?

Desfluran nedir? Desfluran gazı ne işe yarar? Desfluran  anestezi neden yasaklandı?
04-03-2023 12:17
Google News

Desfluran ÖZETİ| anesteziyi, dünyada yasaklayan ilk ülken İskoçya oldu. İskoçya Ulusal Sağlık Kurumu (NHS Scot) karbon dioksitten 2 bin 500 kat daha fazla çevreye zarar veren ve ameliyatlarda anestezi için kullanılan ‘desfluran’ adlı maddeyi yasaklayarak dünyada bir ilki gerçekleştirdi.

DESFLURAN NEDİR?

Desfluran, genel anestezinin idamesi için kullanılan yüksek florlu bir metil etil eterdir. Kandaki çözünürlüğünündüşük olması nedeniyle genel anestezide kullanılan volatil anestezik ilaçlar arasında en hızlı başlangıç ve bitişe sahip olanıdır.

DESFLURAN NEDEN YASAKLANDI?

Ameliyat sırasında anestezik olarak kullanılan desfluran, karbondioksitten 2.500 kat daha fazla küresel ısınma (yaratma) potansiyeline sahip.Bu yasaklamayla 1.700 evin yıllık kullandığı enerjinin ortaya çıkardığı emisyona eş değer bir emisyonun engellenmesi hedefleniyor.

DESFLURAN YERİNE NE KULLANILACAK?

Ameliyatlarda desfluran yerine çevreye daha az zararlı, tıbbi açıdan uygun ve güvenli olan alternatif anestezi maddelerinin kullanılacağı belirtilerek bu adımın, Ulusal Yeşil Hastaneler Programı’nın ilk eylemi olduğunun altı çizildi. Ülkedeki çoğu hastanede desfluranın yerine karbondioksitten 130 kat daha küresel ısınmaya katkısı olan sevofluran kullanılıyor. Ancak bu gazın yerine de gaz olmayan daha çevreci anestezi yöntemlerinin kullanılması planlanıyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Tesla Cybertruck'a
Tesla Cybertruck'a "Gözetimli Tam Otonom Sürüş" Özelliği

Tesla'nın bu ayın sonunda geleceğini söylediği otonom sürüş özelliği Cybertruck'lara geldi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu