USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Ekonomi

Deri sektörü 2 milyar doların üzerinde ihracat hedefliyor

TDKD Başkanı Gürkan Gözmen, Türkiye'nin deri ihracatının geçen senenin yaklaşık yüzde 20 üzerinde devam ettiğini belirtti.

Deri sektörü 2 milyar doların üzerinde ihracat hedefliyor
10-11-2022 14:21
Google News

Türkiye ÖZETİ| Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Gürkan Gözmen, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 18 ülkeden 1600 civarında yabancı alıcının ağırlanacağı Antalya Fur Fashion Fuarı için geri sayımın başladığını, 2-5 Aralık tarihlerinde yapılacak olan fuara en yüksek katılımın savaşa rağmen Rusya'dan olacağını ve büyük bir işlem hacmi gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

Rusya'daki savaşa karşın deri konfeksiyon sektörünün yüzde 20 ihracat artışı ile yola devam ettiğini belirten Gözmen, deri ve deri mamullerinde özellikle ABD'ye yapılan satışların ihracatı yıl sonunda 2 milyar doların üzerine taşımasını beklediklerini aktardı.

Gözmen, Rusya'ya yönelik ihracat bağlantılarının yüzde 80'e yakınının bu fuar üzerinden geçmesi nedeniyle sektör açısından bu etkinliğin önemli olduğuna işaret etti.

Fuarda 18 ülkeden 1600 alıcıyı ağırlayacaklarını ve katılımın yüzde 70'inin Rusya'dan, yüzde 15'inin de Kazakistan'dan olacağını kaydeden Gözmen, Rusya'da seferberliğin ilan edilmesinin ardından yaşanan karışıklığın giderildiğini ve piyasaların yavaş yavaş normale dönmeye başladığını belirtti.

Gözmen, Türkiye'nin deri ihracatının geçen senenin yaklaşık yüzde 20 üzerinde devam ettiğini belirterek, deri ve deri mamullerinde yılı hedefledikleri rakam olan 2 milyar doların biraz üzerinde tamamlayacaklarını ifade etti. Deri konfeksiyon ihracatının tamamının dış ticaret fazlası olarak ekonomiye katkı sağladığının altını çizen Gözmen, şunları aktardı:

"Ayrıca deri ve deri mamullerinde kilogram başı ihracatımız 9.90 dolarla, diğer sektörlerin oldukça önünde, dördüncü sırada yer alıyor. Bunların içerisinde deri konfeksiyonu da 140 dolar gibi kilo başı fiyatıyla mücevherattan sonra ikinci sektör konumunda bulunuyor. Ana pazarımız olan Rusya'nın bu durumda olmasına rağmen yüzde 20'lere yakın yükselişle seneyi kapatmamız bizim için büyük bir başarı." dedi.

AMERİKAN PAZARINDA YÜZDE 60 ARTIŞ 

Gözmen, savaşa rağmen özellikle Laleli bölgesinden yapılan ihracat ve bavul ticaretiyle birlikte Rusya'nın halen Türkiye'nin ana pazarı olduğunu dile getiren Gözmen, bu yıl en büyük artışı ise ABD'nin yaptığını söyledi.

Amerikan pazarında yüzde 60 artış gerçekleştirdiklerini dile getiren Gözmen, "Burada esas önemli olan ise Amerika'da kürk ve süet pazarındaki yüzde 20'ye yakın pazarın bizim elimize geçmesi. Bu pazar üzerindeki çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Gözmen, "Resmi rakamlarla Amerika pazarı birinci pazar gibi gözükse de Bağımsız Devletler'e baktığımızda Rusya, yakın ülkelerle birlikte ana pazarımızı oluşturuyor. Rusya'daki savaşın en kısa sürede bitmesini umut ediyoruz. Bitmesiyle sektör esas büyümeleri o zaman yapacak." diye konuştu.


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
1982 Yılında Neden 31 Milyon Şişe Ağrı Kesici Toplatılmıştı?
1982 Yılında Neden 31 Milyon Şişe Ağrı Kesici Toplatılmıştı?

Johnson & Johnson'ın 1982 yılında Tylenol ağrı kesicileri geri çağırması, kriz yönetimi ve kurumsal sorumlulukta örnek teşkil etti. Tylenol içenlerden ölenler olmuştu ve işin aslı çok farklıydı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu