Türkiye, ÖZETİ| 6 Şubat’ta gerçekleşen ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6’lık depremlerin ardından yaralarını sarmaya ve depremzedelere yardım etmeye çalışıyor, gönüllü olarak bölgeye gidiyordu. Aynı şekilde internet ortamları ve televizyon kanallarında da bu vatandaşların görüntülerini paylaşıldığını görüyorduk. Ancak bunlar, her ne kadar iyi niyetli olsa da oradaki insanlara yarardan çok zarar verebiliyor.
1999 depremini yaşayan İrem Aydemir isimli Twitter kullanıcısının paylaştığı anlamlı bir flood da bu konunun ciddiyetini ortaya koyuyor. Bu gönderi, depremin vatandaşlar üzerindeki etkisinin uzun yıllar süreceğini ortaya koyarken insanların ihtiyacı olan şeyin acıma olmadığını gösteriyor.
Depremzedelerin görüntülerini paylaşmanın bir faydası yok
Depremzedelerin yaşadığı şey, etkilerinin kısa sürede geçeceği bir şey değil. Bu insanlar, hayatları boyunca bu durumla baş etmek zorunda kalacak. İşte İrem Aydemir’in paylaşımı da buna dikkat çekerek enkazdan çıkan insanları mikrofon uzatıp konuşturmaya çalışmak, acıklı bir müzikle bu kişilerin videolarını paylaşmak gibi şeylerin yanlış olduğuna vurgu yapıyor.
Depremzedelerin sözünü kesmemek, konuşmuyorlarsa da zorlamamak gerekiyor
Aynı şekilde son günlerde sıkça gördüğümüz, seslerini duyurmaya çalışan depremzedelerin susturulma olaylarının da hiçbir yararı yok. Aydemir, paylaşımında bununla ilgili şunları ifade ediyor: “Depremzedelere soru soruyorsanız cevabını dinleyin. İnsanların sözünü kesmeyin. Konuşmuyorlarsa zorlamayın. Ben bazı yakınlarımla hâlâ deprem konuşamıyorum. Görüntümün sonra önüme düşmesini hayal edemiyorum ve şimdi maalesef yüzlerce insan bunu yaşayacak ama hâlâ geç değil”
Editor : Şerif SENCER