6 ÖZETİ| Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen çifte deprem, Güneydoğu'da çok büyük bir yıkıma yol açtı. Depremler nedeniyle Kahramanmaraş dahil 11 ilde en az 100 bin binayı ya yıkan ya da yıkılmak zorunda bırakan depremler, ne yazık ki bir bu kadar da otomobili hurdaya çevirdi. Tonlarca ağırlıktaki enkazların altında kalan otomobillerin çoğu, artık kullanılabilecek durumda değiller.
Otomotiv dünyasının nabzını tutan Gazeteci Emre Özpeynirci ise konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sadece Hatay, KahramanmaraÅŸ ve Adıyaman'da en az 120 bin adet otomobilin deprem nedeniyle hasar gördüğünü söyleyen Özpeynirci, bu araçların sadece yüzde 15'inde kasko olduÄŸunu, diÄŸer araçların sahiplerinin deprem nedeniyle para alamayacaklarını belirtti.Â
Kayıtlı verilere göre Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'da 451 bin 438 otomobil vardı
Özpeynirci'nin açıklamasına göre Türkiye'de 14 milyonun üzerinde otomobil bulunuyor ve otomobillerin yüzde 3'ünden biraz daha fazlası, KahramanmaraÅŸ, Adıyaman ve Hatay illerinde kayıtlı. Bu da söz konusu üç kentte 451 bin 438 adet kayıtlı otomobil olduÄŸunu gözler önüne seriyor. Tahmini açıklamalara göre bu araçların 120 bin kadarı depremlerde hasar gördü ve bazıları da kullanılamaz hale geldi.Â
Depremde hasar gören araçlar için ödeme yapılmayacak
Türkiye'de trafiğe kayıtlı otomobiller için özel sigortalar hariç iki tür sigorta var. Bunlardan biri zorunlu trafik sigortası, diğeri ise kasko. Peki bunlar, depremde meydana gelen hasarları karşılıyorlar mı?
Zorunlu trafik sigortasının deprem gibi doğal afetlerle herhangi bir ilgisi yok
Zorunlu trafik sigortaları, araç sahiplerinin kendilerine yönelik bir sigorta türü değildir. Trafiğe çıkan her otomobil için şart koşulan zorunlu trafik sigortası, meydana gelen bir trafik kazasında karşı tarafın hasarını ödemeye yöneliktir. Bir başka deyişle zorunlu trafik sigortasıyla bir kaza anında da kendi aracınızı yaptıramazsınız.
Kasko sigortası yapıldıysa deprem nedeniyle ödeme alınabilir. Ama...
İsteğe bağlı bir sigorta türü olan kasko, depremin yol açtığı hasar için araç sahibine ödeme yapabilir. Ancak burada da poliçenin içeriği önemlidir. Örneğin "mini kasko" şeklinde kapsamı daraltılmış seçenekler vardır ve uygun fiyatlı olan bu mini kaskolar, deprem gibi doğal afetleri kapsamazlar. Diğer kasko paketleri, deprem kaynaklı hasarın tamamını veya bir bölümünü ödeyebilir. Burada da yine poliçenin içeriğine bakılması gerekmektedir.
"Aracım depremde hasar gördü. Ne yapacağım?"
Eğer yaşanan doğal afet sırasında hasar gören bir aracınız varsa yapabileceğiniz tek şey kasko yaptırdığınız şirket ile iletişime geçmektir. Şirket yetkilileri ekspertiz işlemlerini başlatacak, hasar tespitinden sonra da poliçede yer alan oranlara göre ya ödeme yapacak ya da aracı tamir ettirecektir. Ancak kasko sigortası yaptırmadıysanız, yapabileceğiniz çok da bir şey yok. Aracınızı masraflarını üstlenerek tamir ettirebilir veya hurda olarak satabilirsiniz.
Editor : Åžerif SENCER