HABER7 ÖZETİ| / ÖZEL
Bursa Gemlik Körfezi'nde bugün saat 10.42'de 5,1 büyüklüğünde deprem oldu. Meydana gelen deprem sonrasında artçı depremler ise devam ediyor. Bursa’da meydana gelen deprem İstanbul başta olmak üzere çevre illerde hissedildi. Sabah saatlerinde meydana gelen depremin etkilerine ilişkin Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa ve Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, "Beklenen büyük İstanbul depremini tetikler mi?" sorusunu yanıtladı.
"500 YILDAN BERÄ° DEPREM ÃœRETMÄ°YORDU"
Depreme ilişkin konuşan Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa, "Bu deprem Kuzey Anadolu fay hattının güney ucunda meydana geldi. Fay hattı ikiye bölünüyor. Biri kuzey hattı dediğimiz İzmit depreminin meydana geldiği yer. Bir de aşağıdan Geyve-Mudanya-Biga’ya kadar giden güney kol var. Bu kol yaklaşık 500 yıldan beri deprem üretmiyordu en son 1419’da 7 şiddetinde bir deprem oldu. Bu şunu gösteriyor, bu kol 7 şiddetinde bir deprem üretebiliyor. Bu sabah meydana gelen deprem önemli ve dikkat edilmesi gereken bir deprem. Daha önce Hatay ve Maraşta’da 500 yıldır suskun bir fay vardı. Bu nedenle dikkate alınmalı. Fayın kuzey ucu kadar güney ucuna da dikkat edilmesi gerek." ifadelerini kullandı.
"DEPREM BEKLENÄ°YORDU"
Kastamonu Ãœniversitesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Mahmut Bilgehan sabah saatlerinde meydana gelen deprem ile ilgili, "Bu deprem bekleniyordu. 1967 Mudurnu Depremi’nden sonra araÅŸtırmacılar bu depremin olabileceÄŸini bekliyorlardı. Ä°stanbul depremine iliÅŸkin tetikleyeceÄŸini söylemek zor. Çünkü Kuzey Anadolu Fay hattının güney ucunda meydana gelen bir deprem. Depremin ardından 3 artçı deprem meydana geldi, daha da geleceÄŸini söylemek mümkün. Trakya civarında da, Ä°stanbul’da da meydana gelme olasılığı elbette var. Türkiye bir deprem bölgesi." ÅŸeklinde konuÅŸtu.Â
Â
Â
Editor : Åžerif SENCER