USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Sağlık

Deprem fobisi (Seismophobia) belirtileri nedir? Sürekli deprem olacakmış gibi hissetmek

Asrın felaketinin ardından birçok kişi deprem korkusuyla baş başa kaldı. Deprem fobisinde kişi sadece kendisinin değil aynı zamanda ailesi ve yakın çevresinin de zarar göreceği endişesine kapılır. Peki, deprem fobisi nasıl yenilir?

Deprem fobisi (Seismophobia) belirtileri nedir? Sürekli deprem olacakmış gibi hissetmek
16-02-2023 10:29
Google News

Diğer ÖZETİ| adı seismophobia olan bu korku, ölü ve kaybetme korkusu ile ilişkilendirilmektedir. Kişi, ailesini ve tanıdığı insanları içine alan senaryoları düşünerek büyük bir stres ve kaygı yaşar. Zira seismophobia kelimesinin kökeni incelediğinde, kelimenin deprem (seismo) ve fobi (phobia) kelimelerinden meydana geldiği görülmektedir. Asıl olarak "belirsizlik" hissinden meydana gelmektedir.

DEPREM FOBÄ°SÄ° BELÄ°RTÄ°LERÄ°

Bu kişiler olaya bizzat tanıklık etmeden de bu korku halini sürekli olarak yaşayabilmektedir.

Tedirginlik, 

Huzursuzluk, 

Sürekli tetikte olma, 

Baş dönmesi, 

Sürekli deprem olacak gibi hissetme,

Titreme,

Karanlık ortamlardan kaçınma,  

Kalp çarpıntısı,

Terleme,  

Deprem ile ilgili konuşmalardan sürekli olarak kaçınma gibi belirtiler bu korkuyu taşıyanlarda görülebilir.

DEPREM FOBÄ°SÄ° NASIL YENÄ°LÄ°R?

Deprem fobisini çözüme ulaştırmak için en sağlıklı çözüm uzman bir psikoloğa danışmak olacaktır. Deprem korkusu olan kişi ilk olarak kendisini başka konulara yönlendirmeye çalışmalı ve zihnini deprem konusundan arındırmaya çalışmalıdır. Mümkün olduğunca günlük yaşantıya aktif bir şekilde devam etme ve günlük rutinlerin de sürdürülmesi çalışılması elzemdir.

Deprem konusunda eğitici bir seminere katılarak konu hakkında bilinçlenmek deprem fobisine karşı daha güçlü hale getirecektir. Korkuyu bastırmadan içinde bulunduğumuz kaygı ve stres bozukluğunun başkalarıyla paylaşması gerekiyor. Çözüm yollarını bulmak adına etraftan manevi destek alınmalıdır.

Deprem çantası oluşturmak mevcut kaygıyı azaltacaktır ancak deprem çantasını her saniye kontrol etmekten kaçınmalıdır. Sakin kalmayı öğrenerek  nefes egzersizleri ve gevşeme çalışmaları, anksiyete ve bu gibi kaygı bozukluklarını hafifletmede başvurulabilecek en yararlı yöntemlerdendir.

Önlem almak mevcut korkuyu her zaman hafifletir. Bu nedenle; riskli bir binada oturmak, deprem çantası hazırlamamak, deprem anında nasıl bir davranış sergileneceğini planlamamak, evdeki eşyaları sabitlememek gibi durumlar söz konusu olmaya devam ettiği sürece korku ve kaygı seviyesi artacaktır.


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
OpenAI, Logosunu DeÄŸiÅŸtirdi: Ä°ÅŸte Yeni Logo
OpenAI, Logosunu DeÄŸiÅŸtirdi: Ä°ÅŸte Yeni Logo

OpenAI, yeniden markalaşma yoluna gitti. Şirket, yeni logosu ile yazı stilini duyurdu. Ancak mevcut logo ve yazı stili ile yenisi arasında hiçbir fark yok desek yeridir.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu