USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Ekonomi

Deprem bölgesindeki 100 milyon ton enkaz için geri dönüşüm uyarısı

Ekonomi - Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği Başkanı Fatih Eren, deprem bölgesinde yıkılan ve yıkılmayı bekleyen bağımsız birimden 100 milyon ton kütle ortaya çıkacağını ve dernek olarak bu dönüşümde görev almaya hazırız dedi.

Deprem bölgesindeki 100 milyon ton enkaz için geri dönüşüm uyarısı
23-03-2023 14:33
Google News

Geri ÖZETİ| Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği'nden (GEKADER) yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de 11 ilde yaşanan büyük deprem felaketi sonrası birçok sektör çalışmalarını hızlandırarak yaraları sarmaya çalışıyor.

Afet bölgelerinde barınma yine büyük bir ihtiyaç olarak ön plana çıkarken, gıda, tekstil sektörlerinin yanı sıra geri dönüşüm sektörüne de büyük görevler düşüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen GEKADER Kurucu Başkanı Eren, bugün Türkiye'nin AR-GE ve geliştirilen teknoloji altyapısıyla birlikte sıralamada Avrupa'daki birçok ülkenin önünde yer aldığını aktararak, "İçimizi burkan bu büyük felakette ortaya çıkan enkaz ve ev içi araç ve gereçlerin neredeyse yüzde 80'i geri dönüştürülebiliyor. GEKADER olarak yaptığımız hesaplamalarda 11 ilde toplamda 582 bin yıkılan ve yıkılmayı bekleyen bağımsız birimden 100 milyon ton kütle ortaya çıkacak. Bu kütlenin geri dönüşümü yapıldıktan sonra ortaya yaklaşık olarak 20 milyar TL'lik bir kaynak çıkmış olacak. GEKADER üyeleri olarak bizler bu dönüşümde elimizi enkazın altına sokmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

Eren, toplumun psikolojisini bir nebze olsun iyileştirmek adına bir an önce bölgedeki geri dönüşüm çalışmalarının başlaması gerektiğini, geri dönüştürülebilir ekonomik değeri korumak ve dönüşümü yapabilmek adına hazır olduklarını belirtti.

Çalışmalar sırasında asbestten korunma noktasında da yapılması gerekenlere ilişkin bilgi veren Fatih Eren, şunları kaydetti:

"Türkiye, tarihinde yaşadığı en büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya devam ediyor. Geri dönüşüm sektörü sadece plastik, kağıt ve ambalaj gibi ürünlerin üretiminde kullanılmıyor. Bugün gelinen teknolojide artık birçok sektörün ihtiyaçları geri dönüşüm sektörü ile karşılanıyor. Artık inşaat sektöründeki molozlar sadece yeni yapılacak yolların dolgusu için değil, geri dönüşüm ile birlikte direkt olarak ülke ekonomisine katma değer üretiyor. Depremde yıkılan binaların tamamı geri dönüştürülebilir. Bugün geri dönüşüm sektörü birçok sektörün üretimine cevap verebilir kapasiteye sahip. Bu sektörlerin arasında inşaat sektörü de yer alıyor. Bugün kentsel dönüşümde kontrollü olarak yıkılan binalarda kullanılan moloz, demir, alüminyum, tahta gibi malzemeler geri dönüşümle birlikte hem ülke ekonomisine kazandırılıyor hem de doğal kaynaklar korunuyor. Çevre kirliliği, iklim değişikliğine kadar birçok krizi aslında geri dönüşüm tesisleri bertaraf ediyor."


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Steam'de Birçok Oyunda Yeni İndirimler Başladı
Steam'de Birçok Oyunda Yeni İndirimler Başladı

Steam'de Konami, 505 Games ve Çin yeni yıl indirimleri başladı. İşte indirimlerde dikkat çeken oyunlar!

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu