USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Deprem bölgesi suç mahalli: Savcılık emri olmadan enkaz kaldırmak ‘delil’ karartmadır

Deprem bölgesinde “delil karartma” iddialarının arttığını belirten Av. Remzi Kazmaz, “Bölgede savcılıkların emir ve talimatı olmadan enkazlar kaldırılmamalı. Aksi hareketler suç teşkil edecektir” dedi ve 1999 Gölcük depreminde de aynı durum yaşandığına dikkat çekti.

Deprem bölgesi suç mahalli: Savcılık emri olmadan enkaz kaldırmak ‘delil’ karartmadır
15-02-2023 14:28
Google News

Kahramanmaraş ÖZETİ| depremleri sonrası Hatay’da Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü’nde yer alan işyeri ve konutların laboratuvar test sonuç evraklarının bulunduğu binanın yıkılacağı ve “delil karartma” yapılacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken bölgede gönüllü avukatlık yapan Remzi Kazmaz, “Şimdi devreye hukuk girdi” diyerek bölgenin “suç mahalli” olduğunu vurguladı.

“MARMARA DEPREMİNDE DE YAŞADIK”

Cumhuriyet savcılarının bölgede denetim yaptıklarını hatırlatan Av. Kazmaz, “Yürütülecek olan soruşturmada esas olacak deliller derhal ivedilikle savcılık denetiminde toplanmaya başlanmalı. Bu süre içerisinde yıkılan bina enkazları kaldırılmadan mutlaka bu enkazlardan ileride soruşturmalara destek olacak deliller alınmalı. Demir, çimento ve kullanılan malzeme türleri gibi. Geçmiş Marmara döneminde bu çalışma ya yapılmadı ya da eksik yapıldı. Haliyle soruşturma da tamamlanamadı ya da eksik yapıldı. Bu durum kovuşturmayı etkiledi. Zaten etkisiz olan cezalarla sanıklar o dönemi, ceza almadan ya da çok küçük cezalarla kapattılar. O zaman yıkılan binaların enkazları inceleme yapılmadan kaldırılmamalı ve çatlak binalar yıkılmamalı. Bu nedenle bölgede savcılıkların emir ve talimatı olmadan enkazlar kaldırılmamalı. Aksi hareketler suç teşkil edecektir. Bu nedenle o bölgede yaşayan vatandaşlar enkazları izinsiz kaldıranları engellemeli ve en yakın kolluk veya cumhuriyet savcılığına ihbarda bulunmalıdır” diye konuştu.

“SADECE MÜTEAHHİTLER SORUMLU DEĞİL”

Marmara depreminde de "gönüllü avukat" olarak çalıştığını ifade eden Remzi Kazmaz, müteahhitlerin, belgeleri onaylayan belediye imar müdürlerinin, memurların, inşaatı yapan mühendislerin ve zemin etütleri yapan jeoloji mühendislerine kadar herkesin bu yıkımdan sorumlu olduğunun altını çizerek, “Sorumluların adaletten asla kaçmaması gerekiyor. Günümüzde sadece müteahhitleri sorumlu tutarak geri kalan diğer sorumluları bu ceza sisteminin dışında bırakmak pek adil değildir. Bu nedenle deliller bütün bu olasılıklar göz önüne alınarak toplanmalı ve sorumlular saptanmalı. Delil toplarken binanın yapı statik raporu, mühendislerin çizdiği projeler, kullanılan beton gibi tüm hususlar Belediye İmar bölümlerinde arşivlerde mevcuttur. Ancak depremde yıkılan belediye binalarında delillerin kaybolma riskine karşı enkazlar dikkatli kaldırılmalı, imar dosyaları kurtarılmalıdır. Usulsüz ruhsat verenler imzalar ile tespit edilmelidir. İlan listelerindeki açıklamalar, görseller, ilan tarihleri delil olarak saklanmalıdır” dedi.

“GÖNÜLLÜ AVUKATLAR OLARAK KOMİSYON KURMALIYIZ”

Yargılama esnasında sorumluların deprem riskini "öğrenemedikleri" savunması yapacaklarını bunun da "depreme dayanıklı" reklamlar ve açtıkları satış ilanları ile çürütüleceğinin altını çizen Av. Kazmaz, “Enkazlardan savcılık tarafından resen seçilerek numune aldırılmalıdır. Enkaz kaldırıldıktan sonra müteahhit ve sorumlular; delil yetersizliğini, kolonların ve betonun güçlü olduğunu, enkaz kaldırıldığı için lehe delil toplayamadıklarını ileri sürmemelidirler. Bu konuda biz gönüllü avukatlara da iş düşmekte. Hepimiz iyi biliyoruz ki soruşturma aşamasında elde edilecek delillerle açılacak olan davaları kazanabiliyoruz. Ama ortada var olan deliller karartılırsa, yok edilip çalınırsa bu aşamada elimizde delil olmadan dava açılamaz. Açılacak davalardan ne tazminat ne de sanıkların ceza almasını sağlayabiliriz. Bu nedenle adaletin bir an önce tecellisi için biz gönüllü avukatlara iş düşmekte ve deprem bölgelerinde yer almalıyız. Bu alanda bir araya gelerek komisyonlar kurmalıyız” ifadelerini kullandı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
'İnsanlık buna hazır değil' diyerek uyardılar! Önlem almak için hiçbir planımız yok!
'İnsanlık buna hazır değil' diyerek uyardılar! Önlem almak için hiçbir planımız yok!

Bilim insanları, Dünya'nın bu yüzyılda büyük bir volkanik patlamaya maruz kalma ihtimalinin altıda bir olduğu ve 'insanlığın bunu ele alacak bir planı olmadığı' uyarısında bulunuyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu