USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Denizlerdeki Köprüler Nasıl Oluyor da Batmıyor?

Denizlerin üstünde âdeta birer dev gibi yükselen köprülerin nasıl olur da batmadan durabildiğini hiç düşündünüz mü? Bu devasa yapılar, tonlarca ağırlığı taşıyarak suyun üzerinde sağlam kalabiliyor.

Denizlerdeki Köprüler Nasıl Oluyor da Batmıyor?
28-07-2024 22:07
Google News

Bazen ÖZETİ| arabayla yolculuk ederken koca koca köprülerin üstünden geçebiliyoruz. Muhtemelen hepimizin aklında aynı soru beliriyor, “Köprüler tonlarca ağırlık taşımasına rağmen nasıl batmıyor?”

Bu muhteşem yapılar, dalgalarla, rüzgârla ve diğer doğal etkenlerle muazzam bir şekilde başa çıkabiliyor. İyi de nasıl?

Köprülerin esas yapısı, sadece bir şeylerin üzerinden geçmekle kalmaz aynı zamanda altlarında nehir, demiryolu veya yol için boş alan bırakır.

Fatih Sultan Mehmet köprüsü

Bu da köprülerin benzersiz bir yapısal meydan okuma sunduğu anlamına gelir. Normal bir yolda, kuvvetler doğrudan zemine aktarılır.

Ancak bir köprüde, bu kuvvetler köprünün her iki yanındaki ayaklara veya dayanaklara yoğunlaşır. Bu nedenle köprü altyapıları, gezegendeki en güçlü mühendislik sistemleri arasında yer alır.

Nehirler ve okyanuslar, ağır yükleri taşıyamayacak kadar yumuşak, çamurlu topraklara sahiptir. Peki, bu tür zeminlerde köprüler nasıl ayakta kalabiliyor? İşte burada devreye kazık temeller giriyor.

Kazıklar, toprağa çakılmış uzun direklerdir ve bu direkler, köprülerin ağırlığını taşıyacak şekilde tasarlanmıştır. Kazıklar, zemini sıkıştırarak ve yoğunlaştırarak etrafındaki toprakta sürtünme yaratır ve köprünün sabit kalmasına yardımcı olur.

İlk kazıklar ahşaptan yapılmıştır ancak ahşap zamanla çürür ve uzunluk açısından sınırlıdır.