USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Denizaltıları Okyanuslarda Bulmak Neden Bu Kadar Zor?

Titan gibi denizaltıları, okyanusun derinliklerinde bulmak neden bu kadar zorludur hiç düşündünüz mü? Adı üstünde hem denizaltı hem de okyanusların dibinde. Daha ne olsun öyle değil mi?

Denizaltıları Okyanuslarda Bulmak Neden Bu Kadar Zor?
07-11-2024 19:47
Google News

Bilim ÖZETİ| insanları, denizaltıları okyanusta tespit etmek ve yüzeye çıkarmak için elbette farklı çözüm yolları arıyor ve deniyor.

Ancak bu konuda neden bir türlü sonuca ulaşılmıyor? 

Aslında deniz arama kurtarmalarında genellikle tipik bazı sorunlar yaşanır.

denizaltı

Buzlu soğuk su, hızla değişen hava koşulları ve geceleri zifiri karanlığın çökmesi, denizin altındaki tüm canlıların ve araçların bulunmasını epey zorlaştırır. Ancak tüm bu zorluklara rağmen radar ve sonar, denizaltı tespitlerinde yardımcı olur.

Bu iki teknoloji, büyük yardımcıdır fakat bunlarla ilgili de bazı problemler ortaya çıkabilir. Örneğin radar, bir gemiyi okyanus üzerinde ve dalgaların altında izlemek için oldukça iyi çalışır ancak yeterli performansı gösteremez.

Radar, elektromanyetik dalgaları kullanır fakat okyanuslar, devasa boyutlara sahiptir ve bu teknoloji yalnızca birkaç metre derinliğe nüfuz edebilen dalgaları hızla emer. 

Ayrıca ses dalgalarını kullanarak suya nüfuz eden sonar (ses navigasyonu ve menzil belirleme) da kesin sonuca ulaştırmaz. 

sonar

Çünkü binlerce metre altındaki denizaltıları tespit etmek için çok dar bir ışın ve özel bir teknik gerekir. Bilim insanları bu teknoloji için hâlâ çalışıyor. 

Ek olarak kurtarma ekipleri, sonar ve radardan istediği sonucu alamadığı için sonar şamandıraları kullanmayı da denedi. Ancak yapılan denemelere göre bu teknoloji de kesin bir sonuç vermedi.

Özetle, titan gibi denizaltılar, okyanusların epey derinlerinde oldukları için onları tespit etmek oldukça zor. Sonar, sonar şamandıraları ve radarlar da bu noktada yeterli etkiyi gösteremiyor gibi duruyor.

Üstelik denizaltıların çok ağır gemiler olduğunu da eklemeden geçmeyelim. Onların tespiti kadar yüzeye çıkarılması da oldukça meşakkatli. 

Kaynaklar: Grunge, Wired

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
2000 TL Altı En İyi Kulaklık Tavsiyeleri
2000 TL Altı En İyi Kulaklık Tavsiyeleri

Bütçenizi sarsmadan kaliteli bir kulaklık mı arıyorsunuz? Hem sesi iyi olsun hem de cebimi zorlamasın diyorsanız, ilginizi çekebilecek kulaklıkları listeledik.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu