USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Teknoloji

Deniz Memelilerinin Kuyrukları Neden Balıklardan Farklı?

Eğer deniz memelileri evrimleşmeseydi günümüzde yürüyebilecekleri hiç aklınıza gelir miydi? Peki bunun balina ve yunusların kuyruklarının yatay olmasıyla da ilgisi olduğunu biliyor muydunuz?

Deniz Memelilerinin Kuyrukları Neden Balıklardan Farklı?
06-01-2023 11:28
Google News

Balıkların ÖZETİ| aksine balina ve yunus gibi deniz memelileri başka hayvanlardan evrimleşerek deniz canlısı hâline gelmişlerdir.

Deniz memelilerinin hangi hayvanlardan evrimleşerek günümüzdeki görünümlerine kavuştuğunu ve balıklardan ne gibi farkları olduğunu birlikte inceleyelim.

Dört ayaklı hayvanlardan evrimleştiler!

balık kuyruğu balina kuyruğu

Kuyruk yüzgeçleri suyu itmek için kullanılır. Balık kasları omurgayı bir yandan diğer yana hareket ettirir. Bu nedenle vücudu kaygan bir hareketle ileri doğru itmek için dikey bir yüzgeç gereklidir.

Ancak deniz memelilerinın evrimleşme sürecinde arka uzuvlarının yok olmasına rağmen hâlâ körelmiş pelvis kemiklerine sahiplerdir. Balıkların aksine balinalar ve yunuslar, vücutlarının altında uzuvları olan dört ayaklı kara canlılarından evrimleşerek günümüze kadar gelmişlerdir.

Balinaların ve yunusların ilk ataları: Pakicetus

balina evrimi

Deniz memelileri bugünkü formuna kavuşana kadarki 50 milyon yıllık evrim sürecine ait elimizde birçok fosil bulunmaktadır. Bu fosillerin en eskisine gittiğimizde karşımıza çıkan canlı ise Pakicetus'tur.

Pakicetus'un, balinaların ve yunusların ilk memeli atası olduğu tahmin edilmektedir. Bugünkü Pakistan sınırlarında yaşadığı bilinen Pakicetus, balık yiyen etçil bir hayvandır.

Deniz memelilerinin kuyruklarının işlevleri de var.