Vücuttaki ÖZETİ| yeri oldukça önemli olan D vitaminini almadığınız takdirde D vitamini eksikliğine bağlı olarak bir takım hastalıklarla uğraşmanız mümkün. D vitamini, sinir sisteminin ve kasların doğru çalışabilmesi için, bağışıklığın devam etmesi için oldukça etkin rol oynar. Peki, bizler D vitaminini nerelerden karşılarız? D vitamini eksikliği neden olur?
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Son yıllarda yapılan araştırmalar, D vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemi fonksiyonlarında olumsuz etkilere neden olabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle kış aylarında güneş ışığına maruz kalmanın azalmasıyla birlikte, D vitamini eksikliği yaygın hale geliyor ve enfeksiyonlara karşı vücudun daha dirençsiz kalmasına sebep oluyor. D vitamini eksikliğinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Yorgunluk ve enerji düşüklüğü
Kas ağrıları ve güçsüzlük
Kemik ve eklem ağrıları
Sık sık enfeksiyonlara yakalanma
Kemik zayıflığı ve osteoporoz riski
Depresyon ve düşük ruh hali
İştah kaybı veya kilo alımı
İnceleşmiş veya yumuşak tırnaklar
Saç dökülmesi veya saç kalitesinde düşüş
Uyku problemleri
GÃœNEÅžTEN ALINAN D VÄ°TAMÄ°NÄ° YETERLÄ° MÄ°?
D vitamini anti-enflamatuar etkilere sahip olabilir ve inflamasyonu azaltabilir. Yaşam kaynağımız olan Güneş, ışınları ile bizi hastalıklardan korurken vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri de sağlar. D vitamini, vücut için temel bir vitamindir ve en temel kaynağı güneş ışınlarıdır. Yeterli miktarda D vitamini almak, kemik sağlığı için çok önemli.
Üstelik Güneş ışınlarından gerekli D vitaminini almak oldukça kolay. Sağlık uzmanları, her gün dirseklerden ve dizlerden aşağı güneş gören bölgelerin 10-15 dakika boyunca güneşe maruz bırakılmasının vücudun ihtiyacı olan D vitaminini karşılayacağını söylüyor.
D VÄ°TAMÄ°NÄ° TAKVÄ°YESÄ° NASIL YAPILIR?
D vitamini takviyesi genellikle enjeksiyon veya ağızdan alınan takviyelerle yapılır. Enjeksiyonlar, her gün ilaç almayı tercih etmeyen veya unutan kişiler için daha uygun bir seçenek olabilir. Bir tek doz enjeksiyon, 6 aylık ihtiyacı karşılayabilir. Ağızdan alınan takviyelerde ise ilaç günlük, haftalık veya aylık düzenli olarak uzun bir süre boyunca alınmalıdır.
D vitamini takviyeleri, genellikle yağ içeren bir yemekle birlikte alınması önerilir. Araştırmalar, yağ içeren bir yemekle birlikte alındığında D vitamini emiliminin aç karnına alınmaya göre yaklaşık %32 daha fazla olduğunu göstermektedir. D vitamini eksikliğini tedavi etmek için gereken miktar, eksikliğin şiddetine ve bireysel sağlık risklerine bağlı olarak değişir. Tedavi, D vitamini depolarını güvenli seviyelere getirmeyi ve düşmeyi önlemeyi amaçlar.
Not: Sağlık durumunuzda herhangi bir değişiklik olduğunda veya D vitamini eksikliği tedavisiyle ilgili kararlar alırken her zaman bir doktora danışmanız önemlidir.
Editor : Åžerif SENCER