ÖZETİ| Haber7-Özel
Türkiye, cumhuriyet tarihinin en kritik seçimlerinden 14 Mayıs seçimlerine adım adım yaklaşıyor. Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın karşı karşıya geleceği seçimlerde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin aritmetiğini belirlenecek. Yeni dönemde cumhurbaşkanının kim olacağı gibi, TBMM’deki partilerin milletvekili sayısı da çok kritik dengeler oluşturacak.
Parti yönetimi ile taban arasında köprü vazifesi görecek milletvekilleri, kanun görüşmeleri ve Anayasa değişikliği tekliflerinde de sayısal olarak büyük önem arz edecek.
Muhalefetin “yeniden Parlamenter Sistem’e dönmek için Anayasa değişikliği”ni gündeme getirmeyi planladığı yeni dönemde, Türkiye'nin yönetim şeklini değiştirmek için olası bir referanduma götürülmesi 360, referandum yapılmadan Anayasa değişikliği yapılması için ise 400 milletvekilinin oyu gerekiyor.
Hal böyle olunca cumhurbaşkanlığını kazanmanın yanı sıra TBMM'deki milletvekili sayıları da büyük önem taşıyor.
PROFİLLERE ERDOĞAN AYRI, AK PARTİ AYRI BAKACAK
Türkiye’yi 20 yıldır kesintisiz yöneten ve her seçimden zaferle ayrılan AK Parti’nin milletvekili aday listesi büyük merak konusu. 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili konusuna ayrı bir önem vereceği öngörülüyor. Milletvekili aday profillerinin önce AK Parti kurmayları sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından inceleneceği belirtiliyor.
AK Parti’den aday olacak isimlerle ilgili ince elenip sık dokunulacağı ifade ediliyor.
TOPLUMDA KABUL GÖRMÜŞ KİŞİLER ADAY OLACAK
Edinilen bilgilere göre, AK Parti’nin 14 Mayıs seçimlerindeki milletvekili aday listesinde, bölgelerinde ağırlığı olan, toplumda kabul görmüş kişiler yer alacak.
Aday listelerinde vukuatlı kişiler yer almayacak. Geçmişinde şaibe olan kişiler milletvekili aday listesine alınmayacak.
KRİTİK GÖREVLER İÇİN DÜŞÜNÜLEN İSİMLER ADAY YAPILMAYACAK
Milletvekili listesi hazırlarken dikkat edilen bir diğer husus ise cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlıklar ve stratejik görevler için düşünülen isimlerin aday yapılmaması konusu.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde bu görevlere getirilecek kişilerin milletvekili olmaması gerekiyor. Eğer partiler milletvekili seçilen isimlerden birini kritik görevlerden birine getirmek isterse o kişinin vekillikten istifa etmesi gerekecek. Bu durumda, parti TBMM'de koltuk eksiltmiş ve güç kaybetmiş oluyor. Bu nedenle cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık ve stratejik görevler için öngörülen isimlerin milletvekili aday listelerinde yer almaması bekleniyor.
AK PARTİ 2018'DE 4 KOLTUK KAYBETMİŞTİ
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk seçimi olan 2018 Genel Seçimlerinde AK Parti bu nedenle 4 koltuk kaybetmişti. Seçimlere listelerden giren ve milletvekili seçilen Berat Albayrak, Süleyman Soylu, Mevlüt Çavuşoğlu ve Abdülhamit Gül bakanlık için istifa etmişti. AK Parti'nin Meclis'teki sandalye sayısı 290'a düşmüştü.
3 DÖNEM KURALI
Diğer yandan AK Parti'de bir de 3 dönem kuralı bulunuyor. 3 dönem milletvekilliği yapan isimler bir dönem ara vermek zorunda kalacak. Bu nedenle AK Parti'den bazı önemli isimler milletvekili adayı olarak gösterilemeyecek. 2023 seçimlerinde AK Parti'den 56 ismin 3 dönem kuralı nedeniyle milletvekili listesinde yer alamayacağı belirtiliyor.
Editor : Şerif SENCER