USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BRICS ve ASEAN açıklaması! Batı'ya tepki gösterdi

Ekonomi - ABD ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin BRICS ve ASEAN yakınlaşması üzerine batı medyasında çıkan eleştiriler için, "Biz bunlara bakarak asla geleceğimizi belirleyemeyiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BRICS ve ASEAN açıklaması! Batı'ya tepki gösterdi
26-09-2024 20:08
Google News

Cumhurbaşkanı ÖZETİ| Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu için bulunduğu ABD'den yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika ziyareti esnasında, Türkevi'nde, aralarında Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Dr. Zahid Akman'ın da bulunduğu gazetecilerin sorularını cevapladı.

"BUNLARA BAKARAK GELECEĞİMİZİ BELİRLEYEMEYİZ"

Türkiye’nin BRICS üyelik başvurusu ve yabancı basında bu konuda yer alan eleştirilere ilişkin soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Her şeyden önce bizim BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nde (ASEAN) yer almamız, buralarda görünmemiz, inanıyorum ki bölgelerin aritmetiğini de değiştirecek. Çok daha farklı bir yapının inşasına vesile olacak. Orta Asya, Rusya, Baltık bölgesi ya da Uzak Doğu ile ilişkilerimiz kadar Kıta Avrupası ve Amerika ile de bağlarımızın bulunduğunu bir kenara koyamayız. Aynı şekilde Arap coğrafyası ve Körfez ülkeleriyle köklü bir geçmişimiz bulunurken Afrika ile de yakın ilişkilerimiz mevcut. Netice itibariyle bulunduğumuz coğrafya ve binlerce yıllık geçmişimiz bizi böylesine çeşitli bir ortaklık mimarisi oluşturmak için teşvik ediyor. Biz bir NATO ülkesiyiz diye Türk dünyası ve İslam dünyası ile bağlantımızı kopartamayız. BRICS ve ASEAN bizim için özellikle ekonomik iş birliklerimizi geliştirmek için fırsatlar barındıran yapılar. Bu yapıların içinde yer almak NATO'dan vazgeçmek anlamına da gelmiyor. Bu ittifak ve iş birliklerinin, özellikle birbirinin alternatifi olduğunu düşünmüyoruz. Bugünün dünyasında bazı uluslararası gerilimler olsa da soğuk savaş dönemi çok geride kaldı. Bize “BRICS’e ya da başka bir yapıya girmeyin” diyenlere baktığınızda yıllardır parçası olmak için çalıştığımız Avrupa Birliği'nin kapısında bizi yıllarca bekletenlerle aynı kişiler. Biz bunlara bakarak asla geleceğimizi belirleyemeyiz.