ABD’de ÖZETİ| iflas eden Silicon Valley Bank’in ardından küresel piyasaları endişe sarmışken geçtiğimiz günlerde Avrupa’dan da bir haber gelmişti. İsviçre merkezli bankacılık devi Credit Suisse’de deprem yaşanmıştı.
Credit Suisse’nin en büyük hissedarı Saudi National Bank’in Yönetim Kurulu Başkanı Ammar Al Hudari, çarşamba günü bankadaki paylarını neredeyse %10 olan seviyeden yukarı taşımayacağını açıkladı. Hudari’nin açıklamasının devamı da büyük bir krize yol açtı.
Hudari’nin 'banka batıran' açıklaması:
Credit Suisse’nin likidite ihtiyacı olması halinde ilave enjeksiyon yapıp yapmayacağı sorusu sorulan Hudari, “Kesinlikle hayır.” cevabını verdi. Hudari, gerekçesini ise “Regülasyonlar ve yasal nedenler ve bunların dışındaki birçok sebepten dolayı” sözleriyle ifade etti.
Hudari'nin açıklaması, bankanın büyük bir likidite garantisini kaybettiği anlamına geliyordu.
Açıklamanın Credit Suisse’ye yansıması:
Hudari’nin açıklamalarıyla birlikte bankanın kredi marjları hızla yükseldi. Bununla birlikte tahvilleri değer kaybetti, borçlanma maliyetleri tırmandı. İsviçre Merkez Bankası, bankanın ihtiyaç duyması halinde likidite sağlayacağını açıkladı.
Merkez Bankası, ayrıca Suisse’nin sermaye ve likidite yükümlülüklerini karşıladığını söyleyerek krizin diğer bankalara yayılmayacağını belirtti. Bir sonraki sabah Suisse, likiditesini güçlendirmek için Merkez Bankası’na 54 milyar frank borçlandı, yaklaşık 3 milyar frank karşılığında tahvillerinin bir kısmını geri aldı.
Fakat tüm bunlar sürerken Suisse’nin hisseleri %31’e varan düşüş yaşadı. Ayrıca diğer Avrupa devi bankalar BNP, SocGen, ING ve Deutsche Bank gibi bankaların hisselerinde de %10 ve üzeri düşüşler görüldü.
Bu konuda neredeyse bir haftadır devam eden görüşmeler ise en sonunda meyve verdi. Credit Suisse, satın alındı:
İsviçre merkezli banka Credit Suisse, bankacılık piyasası düzenleme kuruluşunun da dahil olduğu anlaşma ile bir sonuca vardı. Suisse, kendi vatanındaki rakibi UBS tarafından satın alındı. Fakat satın alımın değeri fazlasıyla şaşırtıcıydı.
Credit Suisse, hisseleri rekor seviyede düşmüş haldeyken, cuma günü 8 milyar dolar değere sahipti. Fakat UBS, bankayı 3,15 milyar dolara satın aldı. Şirketin hissedarlarına da anlaşmayı oylama seçeneği verilmedi, her 22,48 hisseye karşılık 1 UBS hissesi sunuldu.
Satın alım anlaşması, krizi yakından takip eden ABD başta olmak üzere tüm finans yöneticilerini ve şirketlerini tatmin etti.
En temel sorulardan birine geçelim: Credit Suisse neden battı?
Credit Suisse’nin batışını tetikleyen en son gelişme Hudari’nin açıklaması olsa da nedenler yalnızca bununla sınırlı değil. Banka, 2021 ve 2022 yıllarında 2008 krizi sonrası en kötü performanslarını sergiledi. Ayrıca son yıllarda kara para aklama suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.
Yaşanan Silicon Valley Bank olayıyla piyasalar halihazırda riskli olarak görülürken Hudari’nin açıklaması da bu riskliliğe pay verdi.
Editor : Şerif SENCER