USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Çok Doymuş Olsak da Tatlıya Neden Hep Yerimiz Vardır?

Uzun süreli bir açlığın ardından bir ziyafet çektiğinizi ve tıka basa doyduğunuzu hayal edin. O kadar toksunuz ki ağzınıza bir lokma bile atacak hâliniz yok. Ta ki masaya bir tatlı gelene kadar!

Çok Doymuş Olsak da Tatlıya Neden Hep Yerimiz Vardır?
29-07-2024 18:38
Google News

Şaşırtıcı ÖZETİ| bir şekilde ne kadar doymuş olursak olalım söz konusu tatlı olduğunda, onun için midemizde her daim yer vardır.

Peki bunun sebebi nedir?

Uzmanların bu soru işaretine dair tahmin edilmesi güç bir görüşü vardır.

tatlı

Aslında insanların yemek yemeyi bırakmasının nedeni, o yemekten bıkmış olmalarıdır. Yani o yemeği tatmin olacak kadar yemişizdir ve artık bir uyarılma yoktur. Ancak önümüze yeni bir tat veya koku gelirse, psikolojik olarak “doydum” hissi yok olur.

Başka bir deyişle bu olguya duyusal-spesifik tokluk denir ve bir kişi, belirli bir yiyeceğe olan ilgisini onu tekrar tekrar yediğinde kaybeder fakat yeni bir yiyecek için durum tam tersidir.

Örneğin 2011 tarihli bir deneyde tüketmeleri için, 32 kadının bir kısmına 1 haftada 5 kez, bir kısmına ise 5 hafta boyunca haftada 1 kez makarna ve peynir verilir. Araştırmacılar, her gün makarna ve peynir verilen kadınların, haftada bir kez verilen kadınlara göre bu yiyecekleri daha az miktarlarda tükettiğini fark eder.

Ayrıca çeşitlilik, daha fazla yemeyi tetikler.