USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Çocukların Sevdiği Toys “R” Us Ne Oldu da Pat Diye Battı?

Oyuncak, bebek ürünleri ve giyim perakendecisi olan Toys “R” Us; bir dönemler tüm çocukların rüyalarını süslüyordu. Peki sonra ne olmuştu da batmışlardı?

Çocukların Sevdiği Toys “R” Us Ne Oldu da Pat Diye Battı?
30-04-2024 16:18
Google News

Toys ÖZETİ| “R” Us, dünyanın dört bir yanında sevilen bir oyuncak mağazası zinciriydi. Türkiye’de de herhangi bir AVM’de bulabilirdiniz. 2000’e yakın mağazası vardı ve çocuklar için en heyecan verici yerlerden biriydi.

Bu kadar büyük ve sevilen bir marka nasıl batma noktasına gelmişti? Doğuşuna biraz yer verdikten sonra çöküş dönemini anlatalım.

Washington’da kurulan Toys “R” Us’ın geçmişi epey eskiye, 1948 yılına dayanıyor.

toys r ıs

II. Dünya Savaşı’ndan sonra doğum oranlarının artışını gören Charles Lazarus, pazardaki açığı hemen fark etmişti ancak attığı ilk adım oyuncak mağazası değildi.

Bebek mobilya mağazası açmıştı. Müşterilerin oyuncak taleplerini görmemek ise imkânsızdı. Bunun üzerine mağazayı genişleterek çocuklar için oyuncaklar da satmaya başladı. 1957 yılında, Toys “R” Us mağazasını açtı.

Hatırlarsanız, inanılmaz bir ürün yelpazesi vardı.

toys r us'a ne oldu

Binbir çeşit ürün bulunan mağazada aileler, etkileşimli ve eğlenceli bir alışveriş deneyimi yaşıyordu. Marka, 1980’lerde ve 1990’larda uluslararası olmuştu. Genişledikçe genişliyordu. Türkiye’de bile neredeyse her AVM’de olduğunu hatırlayacaksınızdır.

Ancak 2000’lerin sonlarında, 2010’larda marka; çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Bunlardan ilki, internet üzerinden alışverişin artışıydı. Birçok çocuk ve ebeveyn, oyuncak almak için mağazaya gitmeyi tercih etmiyordu. Acaba Toys “R” Us neden kendine online mağaza açmamış diye de düşünmeden edemiyor insan.

Tek sebep bu da değildi aslında.

oyuncak mağazası

Toys “R” Us, şehir dışına birçok mağaza inşa etmişti. Özellikle çocukların gözünün önünde olmaları gerekirken birçok şehir dışı mağaza açarak yanlış bir stratejik hamle yapmışlardı.

Bunun yanı sıra çocukların ihtiyaçları da değişmişti. İster 4 yaşında olsun ister 13, oyuncaklarla oynamaktansa mobil cihazları tercih ediyorlardı.

2018 yılında iflas başvurusunda bulundular.

batan şirketler

Şirket, 18 Eylül 2017'de, 5 milyar dolarlık borçlarını göstererek iflas koruma istedi fakat işler yine toparlanmadı. Mart 2018’de, ABD’deki 800’ün üzerindeki mağazanın tamamı satıldı ve dünya çapındaki 1758 mağazanın tamamının da satılacağı duyuruldu.

20 Ocak 2019’da ise iflas planı yürürlüğe girdi ve Toys “R” Us markaları, “Tru Kids”e devredildi. 70 yıllık devrin sonu işte bu şekilde oldu.

Kaynaklar: BBC, RetailWire

Kaybolan diğer markaların hikâyelerine göz atmak isterseniz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Bazı Meyveler Toplandıktan Sonra Nasıl Olgunlaşıyor?
Bazı Meyveler Toplandıktan Sonra Nasıl Olgunlaşıyor?

Bazı meyveler, manavdan alıp eve gelmemizle birlikte olgunlaşmaya, hatta çürümeye başlıyor. Hiçbir dala bağlı olmayan, artık toplanmış ve tüketilmeye hazır bu meyveler, nasıl oluyor da gelişmeye devam edebiliyor?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu