USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Çizgisi yıl yıl değişti! CHP'nin artık HDP'den bir farkı kalmadı

Seçim kazanmak için oy kaygısıyla HDP ile ittifak yapan CHP, neredeyse tamamıyla HDP çizgisine kaydı. Türkiye'nin kurucu partisi CHP, son yıllarda ülkenin ulusal güvenliğine ilişkin hiçbir konuda Türkiye lehine karara imza atmadı.

Çizgisi yıl yıl değişti! CHP'nin artık HDP'den bir farkı kalmadı
27-12-2023 19:37
Google News

  ÖZETİ|    Haber7-ÖZEL

HDP ile dirsek temasıyla hareket eden Cumhuriyet Halk Partisi 2019 yerel seçimlerinde birlikteliğini resmileştirdi. Özellikle İstanbul ve Ankara'da yapılan işbirliği ile HDP büyük kentlerden aday çıkarmayarak CHP adaylarını destekledi. HDP oylarıyla Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın belediye başkanı seçilmesiyle CHP-HDP ittifakı farklı bir evreye girdi. 

CHP'NİN HDP'DEN FARKI KALMADI

2019 yerel seçimlerinden sonra CHP'nin 'ulusalcı' kimliği adeta parça parça yok olma haline geçti. 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de HDP ile birlikte hareket eden CHP, seçimleri kaybetse de 31 Mart 2024 yerel seçimleri için HDP ittifakından vazgeçmedi. Bugün gelinen noktada ise CHP'nin HDP yani bugünkü adıyla DEM Parti'den hiçbir farkı kalmadı. CHP, artık Türkiye'nin güvenlik, siyasi, ekonomik, kültürel çıkarlarını ilgilendiren hiçbir konuda millet lehine hareket edemez konuma getirildi. 

ÜLKE ALEYHİNE KARARLAR ALMAYA BAŞLADI

Öyle ki Türkiye'nin terörle mücadelesinde önceki dönemlerde zaman zaman farklı görüşleri olsa da hükümete destek olan CHP, 2020 yılından itibaren rota değiştirdi. CHP, parti olarak artık Türkiye'nin çıkarlarına değil, parti çıkarları gereği ülkenin aleyhine oylar veren ve kararlar alan bir partiye dönüştü. 2019 öncesi birçok ulusal güvenlik için çıkarılan tezkerede hükümete destek olan CHP, HDP ile ittifakının ardından HDP gibi hareket ederek 'Askerlerimizin sınır dışında ne işi var?' söylemiyle, terörün yerinde bitirilmesi için alınan tezkerelere 'hayır' oyları verdi. CHP, Libya tezkeresi, Suriye ve Irak tezkeresi olmak üzere TBMM'deki oylamalarda HDP çizgisinde hareket etti.

Son gelinen noktada ise 12 şehidimizin ardından TBMM'de çıkarılan teröre karşı ortak tepki gösteren bildiriye bile imza atamaz konuma geldi. 

TEZKERELERDEKİ OYLAMALAR

30 Kasım 2023 tarihinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını korumak adına Libya'daki Türk askerinin görev süresinin 24 ay daha uzatılmasına ilişkin tezkerede CHP, HDP ile hareket ederek 'hayır' oyu verdi. Tezkere AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Böylece TSK’nin Libya'da görev süresi 2 Ocak 2024 tarihinden itibaren 24 ay daha uzatıldı.

17 Ekim 2023 tarihinde TBMM'ye gelen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak ve Suriye'deki görev süresini 2 yıl daha uzatan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi'nde de benzer oylama ortaya çıktı. Tezkereye CHP ile sınır ötesi operasyonlara karşı çıkan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) 'hayır' oyu verirken, tezkereye AK Parti ve MHP'nin yanı sıra İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Deva Partisi "evet" oyuyla Meclis'ten geçti. 

21 Haziran 2022'de oylanan Libya Tezkeresi'nde de CHP, HDP ile hareket ederek TBMM'de 'hayır' oyu kullandı. Libya'ya asker gönderilmesi için verilen izin süresinin 18 ay daha uzatılmasına dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresine TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti, MHP ve İYİ Parti "evet", HDP ve CHP ise "hayır" oyu verdi.

26 Ekim 2021 Irak ve Suriye tezkeresinde de CHP yine 'hayır' oyu kullandı. Genel Kurul'da CHP, HDP ve TİP'in "Hayır" oyu kullandığı oylamada tezkere AK Parti, MHP ve İYİ Parti'nin "Evet" oylarıyla kabul edildi.

CHP 2019 ve 2020'DE 'EVET' OYU VERMİŞTİ

CHP, 2020 yılında yapılan Suriye ve Irak Tezkeresi oylamasında bugünün aksine milli menfaatleri öne çıkaran bir politika izliyordu. 8 Ekim 2020'de Cumhurbaşkanlığı’nın Irak ve Suriye’de sınır ötesi askeri operasyonlarını sürdürmesi yönündeki tezkerede HDP 'hayır' oyu verirken, CHP bağımsız hareket ederek 'Evet' oyu vermişti. Söz konusu tezkere AK Parti MHP’nin yanı sıra CHP ve İyi Parti “kabul” oyu vermişti. 

8 Ekim 2019'da TBMM'de oylanan Suriye ve Irak Tezkeresi'nde de CHP, ulusal güvenliği öne çıkararak hükümeti desteklemişti. AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP tezkerenin lehine oy kullanırken, HDP ise beklendiği gibi yine 'hayır' oyu vermişti.

ŞİMDİ BİLDİRİ BİLE İMZALAYAMIYORLAR

Bugün gelinen noktada ise CHP tezkereler değil, HDP oylarını kaybetmek korkusuyla terör örgütü PKK'ya karşı bile adeta söz söyleyemez konuma geldi. CHP'nin genel başkanı sabah 'şehit cenazesi'ne akşam DEM Parti ile ittifak görüşmelerine giderken, Irak'ın kuzeyinde 12 askerimizin alçakça şehit edilmesinin ardından TBMM'den çıkarılan ortak bildiriye bile imza atamadı. 

Bugünkü CHP, yerel seçim kaygısıyla içerisinde 'PKK'nın ismi bile geçmeyen sade bir bildiriyi kendi partisi adına yayınlayabilen bir parti haline dönüştü. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
PlayStation'ın Efsane İsimlerinden Shuhei Yoshida'dan 2024'ün En İyi Oyunları
PlayStation'ın Efsane İsimlerinden Shuhei Yoshida'dan 2024'ün En İyi Oyunları

Shuhei Yoshida, 2024'te PlayStation platformunda öne çıkan ve dikkat çeken 11 favori oyununu paylaştı. Indie oyunlar bu yıl öne çıkıyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu