USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Civcivler Yumurtalarının İçinde Nasıl Nefes Alır?

Civcivler, yaklaşık 21 gün anneden ayrı şekilde yumurta içinde yaşarlar. Yavruların çoğu göbek bağı ile nefes alır ancak civcivler bu bağa sahip değildir. Peki onlar bir yumurtanın içinde nasıl nefes alır?

Civcivler Yumurtalarının İçinde Nasıl Nefes Alır?
30-09-2024 08:07
Google News

Nihayetinde ÖZETİ| içinde bulundukları yer, her yerinden tamamen kapatılmış bir yumurtadır. Yani oranın içinden çıkana kadar kapalı bir kutunun içinde gibilerdir.

Peki nefes almayı nasıl başarırlar?

Annelerinin içinde gelişen ve büyüyen memeli hayvanlar, oksijenlerini göbek bağı yoluyla annelerinden alır.

civciv

Ancak yumurtanın içindeki bir civciv, oksijen almak ve karbondioksiti atmak için bir göbek bağına sahip değildir. Onlarda bu süreçler farklı şekilde ilerler.

Şöyle ki yumurta kabuklarının hemen altında iki zar bulunur ve yumurtalar, anne tarafından bırakıldığında dokunulmayacak kadar sıcaktır. Soğudukça yumurtanın içindeki her şey bir miktar büzülür.

Bu alt kısımdaki iki zar da bu sayede birbirinden ayrılır ve küçük bir hava cebi veya bir diğer adıyla hava kesesi oluşturur. Aynı zamanda yavru civciv büyüdükçe bağırsaklarının alt kısmında büyüyen ve içi boş bir kese olan allantois yapısını geliştirir.

Bu yapı, akciğer dokusuna benzer şekilde çalışır ve yavru civcivin dolaşım sistemini, yumurtanın dışındaki havaya bağlar.

civciv

Devamında embriyo geliştikçe bu zar aracılığıyla oksijen solumaya ve karbondioksiti dışarı atmaya başlar. Ayrıca allantois yapısının içindeki boş kısım, azot içeren atıkları depolamak için de kullanılabilir.

Tüm bunların yanı sıra yumurtanın yüzeyindeki binlerce mikroskobik gözenek, karbondioksitin dışarı çıkmasına ve temiz havanın da içeri girmesine izin verir. Yine bu gözenekler, gelişmekte olan civcivin ve yumurta parçalarının ihtiyacı olan nemin yumurtaya girmesine izin verir.

Özetle yumurta içindeki civcivlerin nefes alışverişleri, diğer memeli yavrularına göre oldukça farklıdır. 

Kaynaklar: Mental Floss, Science Focus

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Arılar Bizi Neden Sokar ve Sokulan Yer Neden Çok Ağrır?
Arılar Bizi Neden Sokar ve Sokulan Yer Neden Çok Ağrır?

Arılar belki de en çok korktuğumuz böcek türleri arasında olabilir. Çünkü onlar hiç beklenmedik bir anda vücudumuzun herhangi bir yerini sokabilir. Devamını biliyorsunuz şişlik ve dayanması güç bir acı…

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu