Çıngıraklı ÖZETİ| yılanların boyutları çoğunlukla 30-45 cm aralığındadır ve maksimum 3.65 metre uzunluğa erişebilirler. Bu ürkütücü canlıların kuyrukları ise hiç tahmin edemeyeceğiniz özelliklere sahiptir.
Gelin, çıngıraklı yılanların kuyruklarından çıkan sesin kaynağına gidelim.
Aslında çıngıraklı yılanların çıngıraklarının içi boştur.
Çıngıraklardan gelen tıkırtı sesi ise sahip oldukları kabukların yapısından kaynaklanır. Bu kabuklar, tıpkı tırnaklarımızdaki aynı sert madde olan keratinden oluşur.
Bu keratin, kenarları boyunca küçük oyuklarla birbirine bağlanan ve halkalarla birbirine kenetlenen bir zincir şeklindedir. Ayrıca çıngırağın içi oyuk olduğundan, ses dalgaları duvarlara çarpıp yankılanabilir.
Bu durumda içi boş halkalar ne kadar büyük olursa olsun çıngırağın sesi yüksek çıkmaya devam eder.
Fakat aynı işi, büyük ve içi boş bir oda yapamaz. Bu noktada yılanların kuyruk kasları devreye girer. Çıngıraklı yılanlar, omurgalarının tabanında üç güçlü kasla donatılmıştır.
Bu kaslar o kadar hızlı kasılabilir ki çıngıraklar, saniyede 90 defaya kadar titreşebilir ve bu hızlı titreşim, belirli frekanslar arasında bir ses çıkarır. Öyle ki bu frekans aralığı, memeliler tarafından duyulur.
Görünüşe göre bu kuyruk; ayılar, rakunlar ve gelincikler gibi yırtıcı hayvanlara sesi duyurmak için özel olarak tasarlanmıştır. Yavru yılanlarda ise bu tarz bir uyarı sinyali yoktur.
Ek olarak çıngıraklı yılanların çıngırakları, tıpkı tırnaklarımız gibi oldukça kırılgandır ve olması gerektiğinden fazla uzarsa kırılabilir.
Kaynaklar: Science ABC, Insider Scienceİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Şerif SENCER