ABD'nin ÖZETİ| önde gelen Cumhuriyetçi milletvekilleri Marco Rubio ve John Moolenaar, Çinli batarya üreticisi CATL'nin ABD Savunma Bakanlığı tarafından yasaklı şirketler listesine dahil edilmesini talep etti. Milletvekilleri, CATL'nin Çin Komünist Partisi ve Pekin’in askeri yapıları ile ilişkili olduğu gerekçesiyle bu adımı attı. CATL için tehdit büyüyor
Senatör Rubio ve Temsilci Moolenaar, CATL'nin ABD'nin enerji altyapısına bağımlılığı artırarak ulusal güvenliği riske attığını belirtti. Mektuplarında, CATL'nin yasaklı listesine alınmasının, ABD'li şirketlere önemli bir uyarı niteliğinde olacağını vurguladılar.
CATL, bu iddiaları reddederek, ürünlerinin ABD'deki elektrik kesintileri sırasında milyonlarca insana yardımcı olduğunu ve ulusal güvenliğe bir tehdit oluşturmadığını savundu. Şirket, Çin hükümeti tarafından kontrol edilmediğini belirterek, milletvekillerinin suçlamalarını "temelsiz ve asılsız" olarak nitelendirdi. CATL, BMW, Daimler, Hyundai, Honda, Tesla, Toyota ve Volkswagen gibi büyük otomotiv şirketlerine batarya tedarik ediyor.
Son dönemde, ABD kamu hizmeti şirketi Duke Energy, ülkedeki en büyük Deniz Piyadeleri üslerinden birinde CATL tarafından üretilen enerji depolama sistemlerini devre dışı bırakmayı ve sivil projelerde CATL ürünlerini aşamalı olarak kaldırmayı planladığını duyurmuştu. Öte yandan, Ford, ABD’de inşa ettiği batarya fabrikasında düşük maliyetli lityum demir bataryalar üretmek için CATL teknolojisini lisanslamayı planladığını açıklamıştı. Milletvekilleri, bu durumun ulusal güvenlik açısından endişe verici olduğunu dile getirdi.
ABD Savunma Bakanlığı'ndan henüz resmi bir yanıt gelmiş değil. Ancak yılın başında Savunma Bakanlığı, Amerikan teknolojisinin Çin’e fayda sağlamasını önlemek amacıyla birçok Çinli şirketi yasaklı listeye eklemişti. Bu şirketler arasında bellek çipi üreticisi YMTC, yapay zeka firması Megvii, lidar üreticisi Hesai Technology ve teknoloji şirketi NetPosa yer alıyordu.
Editor : Şerif SENCER