Mevsim ÖZETİ| normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı Trakyalı çiftçileri endişelendirirken, uzun süredir beklenen yağışların da gelmemesi kuraklık tehlikesinin sinyalini vermeye başladı.
Bölgedeki bazı köylerde çiftçiler yağmur duasına çıkarken, AKP’nin uygulamaya çalıştığı tarım politikasına büyük tepki var. STK’ler adına açıklama yapan CHP önceki dönem Kırklareli İl Başkanı, avukat Alaaddin Güncer “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı Kasım 2022 ile Ocak 2023 dönemlerine ait üç aylık Standart Yağış İndeksi Metoduna göre Kırklareli ilimiz maalesef ki orta kurak konumunda. Bu tabloya göre şiddetli kuraklıkla karşı karşıyayız” dedi.
CİFTÇİLER ZOR DURUMDA
Yaşanılan iklim krizinin günlük hayatı yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken Güncer, şu ifadeleri kullandı:
"Yağış miktarının düşüklüğü veya yağışın hiç oluşmaması çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerini olumsuz etkiliyor. Bir an önce yetkililerin bu konuda önlem alması gerekir. Aksi takdirde üreticimiz artan tarımsal maliyetlerden kaynaklı olarak zaten zor durumdaydı şimdi de yağışların oluşmamasından kaynaklı olarak iklim krizi neticesinde kuraklıkla karşı karşıya. Kanola üreticilerimiz kış yağmurlarının yetersizliği nedeniyle sonbaharda ektikleri kanola ekim alanlarını bozarak yerine ayçiçeği ekmeye başladı. Buğday üreticisinin attığı gübre yağışların yetersizliğinden dolayı eriyip, toprağa karışmıyor. Bu durum buğdayın verimini düşürebilir. Kış yağmurlarının yağmaması devam ederse buğdayda rekolte düşüklüğü ile karşı karşıya kalabiliriz. Bölge çiftçimizi yakından ilgilendiren bir başka sorun ise yine yağış yetersizliğinden kaynaklı olarak ayçiçek ekilecek alanların çiftçilerimiz tarafından ekime hazırlanamaması. Yağışların yetersizliğinden dolayı bu ve buna benzer birçok tarımsal sorun çiftçimizi endişelendiriyor. Yağışların yetersizliğinden dolayı bazı köylerimizde halkımız yağmur duasına başladı. Durum görüldüğünden ve tahmin edildiğinden de vahim görünüyor. Köy köy dolaşarak çiftçilerimizi bizzat dinliyoruz. Gerek basınımız vesilesiyle kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz gerekse genel merkezimize rapor sunuyoruz."
KIRKLARELİ VE LÜLEBURGAZ EKSTREM SICAK
Her geçen yıl bir önceki yıla göre daha sıcak ve çok daha az yağışlı kış mevsimi yaşandığını belirten Güncer, açıklamasını şöyle devam ettirdi:
"Bu durum çiftçimiz başta olmak üzere hepimizi yakından ilgilendiriyor. Yeterli yağışların oluşmaması nedeniyle yeraltı su kaynaklarımız beslenemiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 2023 Yılı Ocak Ayı Ekstrem Sıcaklık Değerlendirmesine göre Türkiye genelinde beş istasyonda ekstrem yani maksimum sıcaklık artışı gerçekleşmiştir. Bu istasyonlar: Kırklareli, Kars, Erzurum, Bingöl illeriyle birlikte tek ilçe Lüleburgaz ilçemiz olarak verilere yansıdı.
Kırklareli’de uzun yıllar ocak ayı maksimum sıcaklık ortalaması 18.6 derece iken bu yıl yani geçtiğimiz ocak ayında Kırklareli’de hissedilen sıcaklık ortalaması tüm zamanlara göre 0.3 derece artarak 18.9 derece olarak belirlendi. Yine Lüleburgaz ilçemizde geçtiğimiz ocak ayları verilerine göre ortalama ekstrem hava sıcaklığı 21.2 derece iken 0.5 derece artarak 21.7 dereceye yükseldi. Aynı şekilde yağış oranlarının da bölgemizde geçmiş yıllara göre ciddi oranda azaldığını görüyoruz. Bu veriler doğrultusunda bölgemizde acilen iklim krizine karşı her bireyin duyarlı olması gereken konuların işlenmesi gerekir. Aksi takdirde gelecekte iklim krizinin getirdiği bir dizi sorunla karşı karşıya kalacağımız açıkça görülüyor."
Editor : Şerif SENCER