Avrupa ÖZETİ| ülkelerinin ve finans baronlarının dayatması olarak gündemden düşürülmeyen Lezbiyen Gay Biseksüel Trans (LGBT) oluşumlar, Türkiye'de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üzerinden yaygınlaştırılmaya çalışılıyor.
CHP'nin Kadına Şiddet Sorunu için Çözüm Raporu’nda belediyelerde toplumsal cinsiyet eşitliği kurullarının oluşturulması istendi. CHP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Masası’nda yer alan Doç. Dr. Emel Memiş'in aynı zamanda Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD)'nin yönetim kurulu üyesi olduğu bildirildi. CEİD'in eşitlik birimleri ile ilgili raporunda ise siyasi partilerin politika olarak bu kurulları benimsemesi gerektiği ifade edildi.
LGBT TALEPLERİ İÇİN DEVLETİ SEFERBERLİĞE ÇAĞIRDILAR
CHP Parti Okulu kapsamında düzenlenen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Masası toplantılarının ardından Kadına Şiddet Sorunu için Çözüm Raporu hazırlandı. Raporda LGBT'lilere ilişkin talepler dile getirildi. CHP, devletin bu konuda “Barolar, demokratik kitle örgütleri ve kadın örgütleri ile işbirliği içinde koordineli çalışmalar” yürütmesini istedi. Raporda ayrıca, “Belediyelerde toplumsal cinsiyet eşitliği kurulları oluşturulmalı. Yerel hizmet planlarında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önleyici düzenlemeler yapılmalıdır. Mahallelerde biyolojik ve toplumsal cinsiyet, aile içi şiddet (fiziksel, ekonomik, psikolojik vb) hakkında farkındalık eğitimleri verilmeli.” ifadelerine yer verildi.
TAKİPÇİ 'CEİD'
CHP’nin raporu hazırlayan Toplumsal Cinsiyet Masası ekibinde en başta Doç. Dr. Emel Memiş’in adı geçiyor. Emel Memiş'in yönetim kurulu üyesi olduğu CEİD ise belediyelerde Eşitlik Birimi kurulmasını destekliyor bizzat bunun için faaliyet yürütüyor. Mevcut birimlerin yürüttüğü faaliyetleri izliyor, faaliyetlerin artırılması için çaba gösteriyor. Bazı belediyelerin kadın çalışmaları müdürlüklerinde kurulan bu birimler, toplumsal cinsiyet eşitliği teması ile hareket ediyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği temasında en başta LGBTİ+ faaliyetleri geliyor. CEİD'in 2021’de hazırladığı “Belediye Eşitlik Birimleri Mevcut Durum Analizi” raporunda bu birimlerin kadınlarla ve kadın örgütleriyle, LGBTİ+ örgütleriyle, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle organik bağlar kurması isteniyor.
CEİD de işte bu “organik bağları” izliyor. CEİD raporunda, Beşiktaş, Beylikdüzü, Kadıköy, Şişli, İzmir Büyükşehir, Buca, Konak, Çiğli, Karabağlar, Karşıyaka, Menemen, Çankaya, Eskişehir Büyükşehir, Muratpaşa, Nilüfer, Odunpazarı, Gaziantep Büyükşehir, Kars, Ortahisar, Trabzon Büyükşehir, Seyhan Belediyesi’nde eşitlik birimlerini izleme faaliyetlerine ilişkin veriler paylaşıldı.
ATÖLYE ÇALIŞMALARI
CHP’nin raporunda, belediyelerde oluşturulacak kurulların toplumsal cinsiyet eğitimleri vermesi isteniyor. Bu eğitimlerin içeriği mevcut örneklerden anlaşılıyor. Nilüfer Belediyesi tarafından yapılan toplumsal cinsiyet eğitiminde bu çalışmalar, “Kadın erkek eşitliği, LGBTİ+ farkındalığı, şiddete ve ayrımcılığa karşı mücadele yöntemleri hakkında atölyeler gerçekleştiren gençler, hak arayışları konusunda uzun uzun konuşma fırsatı yakaladılar.” ifadeleri ile özetleniyor.
‘SİYASİ PARTİLER YEREL YÖNETİMLERİ ZORLASIN’
CEİD’in raporunda siyasi partiler içinde eşitlik birimlerine ilişkin çalışma yürütülmesi isteniyor: “Eşitlik birimlerinin etkin mekanizmalar olabilmeleri için siyasi partiler tarafından benimsenmeleri ve önemsenmeleri gerekir. Bu benimseme ve önemseme yaklaşımının eşitlik birimini güçlendirici nitelikte olması gerekir. Parti politikaları, eşitlik birimlerini zorunlu hale getirdiğinde kuruluma dair sorunlar ve isteksizlikler kendiliğinden ortadan kalkacaktır.”
Raporda bir belediyede eşitlik biriminde çalışan personelin sözlerine yer veriliyor: “Aslında kuruma sirayet etmesini zorunlu kılabileceğini düşündüğüm hareket partinin belediyelerinde birimi şiddetle tavsiye etmesi, zorunlu hale getirmesi. Başkanlar eşitlik birimlerinin çalışmalarıyla ilgili zorlanmalı. Başkanlar bu konuyu önemsemeyince Müdürlükler de önemsemiyor. Biz bir şeyler üretmeye çalışıyoruz ama siyasi kanat eksik kalıyor…”
CEİD, eşitlik birimlerinin kadınlar ya da sosyal politikalarla ilişkili müdürlüklere bağlı olması yerine belediye başkanları ile doğrudan çalışan yapılar haline gelmesini talep ediyor.
CHP BELEDİYELERDE TEKLİF VERİYOR
Merkezefendi Belediye Meclisi’nin kasım ayı toplantısında CHP’li Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın talebi ile gündemine gelen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi” kurulması teklifi, AK Parti ve MHP’nin ret, İYİ Partili meclis üyelerinin çekimser oyu ile reddedildi. Daha önce de Esenyurt Belediyesi’nde CHP’li üyeler Eşitlik Birimi kurulması yönünde teklif vermişti.
AB’DEN LGBT FAALİYETİNE 1 MİLYON 628 BİN AVRO
CEİD’in projeleri yabancı kaynaklardan fonlanıyor. Örneğin Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi AB tarafından finanse ediliyor. Projenin bütçesi 1 milyon 628 bin avro. Hedef grubunda cinsiyet odaklı sivil toplum örgütleri, hak temelli izleme yapan örgütler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kamu kurumları, valilikler ve belediyeler var. Dernek bu hedef grup ile yaptığı çalışmalarda cinsiyet eşitliği politikalarının uygulanmasını takip ediyor ve derneklere de kamu kurumları ile yerel yönetimlerde bu faaliyetleri izleme konusunda eğitim veriyor.
CEİD, bu kapsamda sivil toplum kuruluşlarına verilmek üzere 400 bin avro hibe programı da açtı. Bu programda örneğin Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği’ne Adana Büyükşehir Belediyesi’ni toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde izlemesi için 36 bin 154 avro hibe verildi. CEİD’in hibe verdiği bir diğer örgüt ise ÜNİ-KUİR-Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve Lezbiyen Gay Biseksüel Trans İnterseks Dayanışma Derneği… Aydınlık 4 Temmuz 2022’de derneğin üniversitelerde yürüteceği faaliyeti açığa çıkardı. CEİD, Ankara ve İstanbul'daki Devlet Üniversitelerinde LGBTİ+ Hakları Bağlamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Haritalama ve İzleme Projesi kapsamında bu örgütü destekledi. ÜNİ-KUİR, projenin sonunda LGBTİ+ Hakları Bağlamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Raporu ve Ankara ve İstanbul’daki Devlet Üniversitelerinde LGBTİ+ Hakları ve LGBTİ+’lara Yönelik Ayrımcılık Raporu isimli iki rapor hazırlamayı taahhüt etti.
İzmir Belediyesi LGBT dayatmasında başı çekiyor. Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) ve Genç Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği (Genç LGBTİ+), yerel seçimlerden önce “LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol Metni” hazırladı. Metnin imzacılarından biri de Başkan Tunç Soyer.
BELEDİYE BİNASINA GÖKKUŞAĞI BAYRAĞI
Beşiktaş Belediyesi, kamu kurumlarına ilk gökkuşağı bayrağını asan yerel yönetim olmakla övünüyor. Eşitlik Birimi çalışanları Sedef Çakmak ile Meral Gülşah Tanrıverdi, KAOS GL’ye verdikleri röportajda “2017 yılı Onur Haftası sebebiyle binasına Gökkuşağı Bayrağı asan -konsoloslukları saymazsak- ilk kamu kurumu olduğumuzu da hatırlatalım.” diyor.
Şişli Belediyesi Eşitlik Birimi’nden Elif Avcı ve Zelal Yalçın da bu yöndeki faaliyetlerini şöyle sıralıyorlar:
"Belediye personelimize yönelik hizmet içi toplumsal cinsiyet eşitliği, ayrımcılık ve LGBTİ hakları eğitimi aldırmış durumdayız. Bu eğitimlerin tekrarlanması ve bir düzene bağlanması temel gayemiz. LGBT ile ilgili farkındalık etkinlikleri, Onur Haftasına destek, Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün yürüttüğü ücretsiz anonim HIV testi hizmeti ve LGBTİ dostu jinekoloji sürecinin izlenmesi gibi işlerimiz var."CİNSEL YÖNELİM KANUNU VAAT ETMİŞTİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu daha önce de seçim vaatleri içinde “cinsel yönelim” kanunu çıkaracaklarını açıklamıştı. CHP Gençlik Kolları bünyesinde, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” kuruldu. LGBT dayatmasına karşı 18 Eylül’de Saraçhane’de düzenlenen Büyük Aile Buluşması’na ilişkin komisyonun Twitter hesabından “LGBTİ+ karşıtı mitingi kınıyoruz. Uygulanan ayrımcı politikalar LGBTİ+ları kriminalize etmeye ve şiddetin hedefi haline getirmeye devam etmektedir. Uygulanan tüm ayrımcı politikalara karşı LGBTİ+ların yanındayız!” mesajı paylaşıldı. Ayrıca aynı hesaptan haziran ayında, “Onur Ayı” vurgusu ile LGBT propagandası yapıldı.
Yapılan bir paylaşımda, “Bugün gerçekleşen Onur Yürüyüşüne İstanbul ve İzmir Toplumsal Cinsiyet Eşitliği komisyonu olarak katılım sağladık. Ötekileştirme ve yasaklarınıza inat sokaklardaydık.” ifadeleri yer aldı.
Editor : Şerif SENCER