NASA, ÖZETİ| uzay araştırmalarına yapay zekayı dahil ediyor. ABD'li ajanstan gelen açıklamaya göre, astronotlar ve uzay araçları arasında kesintisiz iletişim için ChatGPT tarzı bir asistan geliştirildi. Bu teknoloji, astronotların deneyler sırasında değişiklikler yapmasına ve gerçek zamanlı uyarılar almasına olanak tanıyacak.
NASA, ChatGPT benzeri asistan ile Ay görevi gerçekleştirecekNASA, ChatGPT tarzı asistanı ilk olarak Ay görevi Artemis'te kullanmayı planlanıyor. Lunar Gateway; çeşitli bilimsel deneyler, araştırma faaliyetleri ve Ay'ın yüzeyine insanlı görevler için bir platform sağlayacak. Bu asistan ise Ay'da kurulacak Lunar Gateway'e yerleştirilecek.
NASA'nın açıklamasına göre ChatGPT tarzı asistanın Lunar Gateway'e entegrasyonu, astronotların karmaşık kılavuzlara ihtiyaç duymadan tavsiye almalarına yardımcı olacak. Bu asistan ayrıca Lunar Gateway'in boş olduğu zamanlarda çeşitli sistemleri de yönetecek.
Artemis II görevi için ilk adım atıldı
Artemis I görevini başarıyla tamamlayan Orion uzay aracının mürettebatlı Artemis II görevi için inceleneceği açıklandı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan NASA araştırmacısı Dr. Larissa Suzuki, bu araç sayesinde veri aktarım aksaklıklarının otomatik olarak çözülecek. ChatGPT tarzı yardımcıdan yararlanılarak, insan müdahalesine ihtiyaç duymadan sorunlar kontrol altına alınabilecek.
Mürettebatsız olarak yürütülen Artemis I, yeni nesil Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin kullanıldığı ilk görev olma özelliğine sahip. Yaklaşık 23 milyar dolar bütçe ile ortaya çıkan SLS roketi, Ay ve Mars’a mürettebatlı yolculuk için en önemli adım olarak nitelendiriliyor.
NASA, Artemis II görevini 2024'ün Kasım ayında gerçekleştirecek. Artemis II, 1972’de Apollo programının sona ermesinden bu yana ilk insanlı Ay inişine ve sonunda Ay’da kalıcı bir NASA varlığına zemin hazırlayacak.
Editor : Şerif SENCER