USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

ChatGPT acımadı... Beş kişiyi kurtarmak için birini feda etti!

ChatGPT'ye beş kişinin hayatını kurtarmak için bir kişinin feda edilip edilemeyeceği sorusunun sorulması üzerine, yapay zeka kısa bir süre içerisinde 'Evet' diye diye cevap verdi.

ChatGPT acımadı... Beş kişiyi kurtarmak için birini feda etti!
19-04-2023 11:38
Google News

ChatGPT, ÖZETİ| 5 kişiyi kurtarmak için 1 kişiyi feda etmeyi tercih etti!

ChatGPT'ye beş kişinin hayatını kurtarmak için bir kişinin feda edilip edilemeyeceği sorusunun sorulması üzerine, yapay zeka kısa bir süre içerisinde "Evet" diye diye cevap verdi.

BEŞ KİŞİYİ KURTARMAK İÇİN BİR KİŞİYİ FEDA ETTİ

Bir ekip oldukça popüler olan problemi ChatGPT'ye sormasının ardından yapay zekanın vermiş olduğu cevap şaşkınlık oluşturdu. Kullanıcı;

Yoldan çıkan bir tramvay beş demiryolu işçisine doğru ilerliyor, işçiler bu durumdan habersiz ve zamanında yoldan çekilemiyor. Tramvayı başka bir yola yönlendirebilecek bir kolun yanındasınız, ancak o zaman tramvay, kendilerine doğru geldiğini bilmeyen başka bir kişiye çarpacak. Beş canı kurtarmak için bir canı feda eder misiniz? sorusunu ChatGPT'ye sordu.

ChatGPT kendisine sorulan bu soruya "Evet" cevabını verdiği belirtildi. Yapay zekanın soruya bu şekilde cevap vermesi ChatGPT'nin ahlaki bir pusulasının olmadığını net bir şekilde gösterdi. Ayrıca ahlaki bir tercihi bulunmayan yapay zekanın yine de ahlaki tavsiyeler vermesi çoğu kullanıcı tarafından ironiyle karşılandı.

AYNI SORUYA ÜÇ KEZ AYNI CEVABI VERDİ

Almanya'daki araştırmacılar, OpenAI'nin geniş dil modeline aynı soruyu altı kez biraz farklı şekilde ifade ederek etik bilmeceyi sordular. ChatGPT, diğerlerini kurtarmak için bir kişinin feda edilmesini üç kez savundu, üç kez de karşı çıktı.

Tek bir duruş sergileyememenin yanı sıra, ChatGPT'nin 'iyi ifade edilmiş ancak özellikle derin olmayan argümanlar' sunduğu bildirildi.

Ekip daha sonra 767 ABD'li katılımcıya iki benzer ikilemden birini sundu. "Beş hayatı kurtarmak için bir hayatı feda etmek." Cevap vermeden önce, bireylere ChatGPT'nin lehte ya da aleyhte, ancak chatbot ya da bir ahlaki danışmana atfedilen ifadelerinden biri sunuldu.

AHLAKİ BİR DAVRANIŞA KARŞI KARAR VERME YETKİSİ OLMAMALI

Dahası, kullanıcılar ChatGPT'nin etkisini hafife almakta ve onun rastgele ahlaki duruşunu kendi duruşları olarak benimsemektedir. Dolayısıyla ChatGPT ahlaki yargıları geliştirmeyi vaat etmekten ziyade yozlaştırma tehdidinde bulunmaktadır.

Ekip, bunun sadece büyük dil modeli botlarının 'ahlaki yargıyı geliştirmesi' umutlarını boşa çıkarmakla kalmadığını, aynı zamanda toplumun bu tür yapay zekanın sınırlamalarıyla başa çıkması gerektiğini belirtti.

Ekip, "İlk olarak, sohbet robotları ahlaki tavsiyeler vermemelidir çünkü onlar ahlaki aracılar değildir" dedi ve 'Eğer cevap ahlaki bir duruş gerektiriyorsa cevap vermeyi reddedecek şekilde tasarlanmalıdırlar. İdeal olarak, bir uyarı ile birlikte her iki taraf için de argümanlar sunarlar." sözlerini açıklaya ekledi.

 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Google Play Store'da 15 Kötü Amaçlı Yazılım Tespit Edildi
Google Play Store'da 15 Kötü Amaçlı Yazılım Tespit Edildi

McAfee mühendisleri, Google Play Store'da 15 kötü amaçlı yazılım daha tespit ettiler. Bu kötü amaçlı uygulamalar, daha çok finans sektörüyle ilgiliydi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu