USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ChatGPT, 1984’ten kalma bilgisayarda çalıştırıldı

ChatGPT, günümüzün tüm teknolojik platformlarına giriyor. Ancak bir geliştirici ChatGPT’yi 1984 IBM bilgisayarında çalıştırdı.

ChatGPT, 1984’ten kalma bilgisayarda çalıştırıldı
28-03-2023 08:08
Google News

ChatGPT, ÖZETİ| geçtiğimiz yılın son aylarında piyasaya çıkmasına rağmen sadece birkaç ay içinde pek çok şeyi değiştirdi ve değiştirmeye de devam ediyor. Yazılım geliştiriciler işlerini kolaylaştırmak için ChatGPT’yi kullanırken dev şirketler teknolojiyi kendi platformlarına ekliyor.

Öte yandan Yeo Kheng Meng adındaki bir geliştirici ChatGPT’yi MS-DOS işletim sistemine getirerek Retro teknolojiye süper güç verdi.

ChatGPT, MS-DOS'a hayat verdi

DonanımHaber'de yer verilen detaylara göre ChatGPT’nin çalıştığı 40 yıllık IBM 5155 Portable PC, eski bilim kurgu filmlerindeki yapay zeka bilgisayarı gibi görünüyor.

Geliştiricinin bu tür retro teknolojilere büyük bir ilgisi bulunuyor. Bu nedenle ChatGPT’yi DOS'a getirmesi bir sürpriz olmadı.Bu arada IBM 5155 Portable PC'nin gelişmiş sistem özelliklerini de yeri gelmişken bir hatırlayalım:

Intel 8088 4.77Mhz CPU

640KB(yükseltme kitli)

CGA ISA grafik adaptörü

NE2000 uyumlu ISA Ethernet adaptörü

XT-IDE ISA sürücü denetleyicisi

MS-DOS 6.22

Microsoft'un dünyanın en büyük BT şirketlerinden biri haline gelmesinin temelini atan işletim sistemi için geliştirilen ChatGPT istemcisi, 40 yıllık bir IBM 5155 Portable PC'de hayat buldu. ChatGPT'yi bir MS-DOS bilgisayarında kendiniz çalıştırmak isterseniz, Meng'in kaynak kodunu GitHub’dan bulabilir ve indirebilirsiniz.

Aynı zamanda geliştirici, MS-DOS sisteminin yerel olarak ağ işlevlerinden yoksun olduğu için süreçte ek zorluklarla karşılaştığını belirtiyor. Meng, esasında yaklaşık üç buçuk yıl önce Windows 3.1'de çalışacak bir Slack istemcisi yazmıştı. DOS için ChatGPT istemcisi yapmanın da zor ancak bunun yanı sıra sürecin çok eğlenceli olduğunu belirtiyor. Aşağıdaki videodan DOS üzerinden yapılan ChatGPT sohbetini izleyebilirsiniz. Bu haberin kaynakça kısmından geliştirme sürecinin tamamına da ulaşabilirsiniz.