Atalarımızın ÖZETİ| sonsuz mücadelesi sayesinde bugün topraklarımızın bir parçası olan İstanbul Boğazı, iki kıtayı birbirine bağlayan son derece stratejik bir nokta. Eğer buranın tek olduğunu zannediyorsanız yanılıyorsunuz çünkü Cebelitarık Boğazı da benzer bir işleve sahip. Üstelik Cebelitarık Boğazı yalnızca iki kıtayı birbirine bağlamakla kalmıyor, Akdeniz ile Atlas Okyanusu arasında da doğal bir geçit oluşturuyor.
Cebelitarık Boğazı’nın bu kadar stratejik bir noktada olması nedeniyle tarih boyunca neredeyse her medeniyet burayı ele geçirme mücadelesi verdi. Çünkü hiçbir detay bilmesek bile haritaya bakınca görüyoruz ki buraya hakim olan, dünya denizlerine de hakim olur. Coğrafi bakımdan da pek çok zenginlik içeren Cebelitarık Boğazı nerede, neden bu kadar önemli gelin tarihi gerçekler üzerinden inceleyelim.
Önce şöyle bir haritaya bakarak başlayalım; Cebelitarık Boğazı nerede?
Cebelitarık Boğazı, Avrupa ile Afrika kıtalarını birleştiren doğal bir geçittir. Bu geçit aynı zamanda Akdeniz ile Atlas Okyanusu arasında deniz ulaşımı sağlayan doğal bir kanal vazifesi görür. 60 kilometre uzunluğa sahip olan Cebelitarık Boğazı, 44 kilometre genişliğindedir ve en derin noktası 426 metredir.
Cebelitarık Boğazı, günümüzden milyonlarca yıl önce oluştu:
Daha önce buradaki yazımızda tüm detaylarıyla anlattığımız gibi günümüzden milyonlarca yıl önce tek kıta olan Dünya parçalanmaya başladı ve Lavrasya ile Gondvana olarak iki kıtaya ayrılan boşlukta Tetis Denizi oluştu. Sonraki yıllarda Afrika ve Hint levhası, Avrasya levhası ile çarpışmaya başladığı zaman Tetis Denizi yok olmaya başladı.
Günümüzden yaklaşık 6 milyon yıl önce gerçekleşen bu olaylar sırasında bugün Cebelitarık Boğazı olarak adlandırdığımız bölge batmaya başladı. Batık sırasında su geriye, Akdeniz havzasına doğru akarak Akdeniz denizi oluştu. Aradan geçen uzun yıllar sonunda da Akdeniz, Atlas Okyanusu ve Cebelitarık Boğazı bugünkü halini aldı.
Editor : Şerif SENCER