Bu ÖZETİ| sesin ardında yatan bilimsel nedenler, günlük yaşamımızdaki bu sıradan olayı daha da etkileyici hâle getiriyor.
Duyduğunuzda artık nedenini bileceğiniz bir diğer konuya daha açıklık getirelim.
Çaydanlığın içindeki su ısındıkça, su molekülleri hızla hareket etmeye başlıyor.
Bu hareket, suyun buharlaşmasına yol açıyor. Buhar, çaydanlığın içindeki suyun yüzeyine çıkıyor ve buharlaşma devam ettikçe de çaydanlığın içinde bir basınç oluşuyor.
İşte bu noktada çaydanlığın sesi devreye giriyor. Basınç arttıkça çaydanlığın kapağının altındaki küçük açıklıklardan buhar dışarıya çıkmaya başlıyor ve buharın hızlı çıkışı, bildiğimiz o ıslık benzeri sesi oluşturuyor.
Isınan suyun içinde küçük kabarcıklar oluşuyor ve bu kabarcıklar suyun yüzeyine doğru yükseliyor.
Kabarcıkların patlaması da sesin bir parçası. Ayrıca çaydanlığın metal yüzeyine çarpan buharın çıkardığı ses de bu melodinin bir parçası. Su kaynadıkça buhar daha da hızlanıyor ve çaydanlığın sesi daha da belirgin hâle geliyor.
Bu ses, aslında bir uyarı görevi görüyor.
Her ne kadar bazen sinir bozucu olsa da aslında çaydanlık size çayın demlenmeye hazır olduğunu haber veriyor. Sabah kahvaltılarımızın ya da akşam keyiflerimizin vazgeçilmez parçalarından biri olan bu ses ile artık ortamlarda satacağınız bir bilgi sahibi daha oldunuz.
Kaynaklar: Citizen Times, Air Mechanical, The Naked ScientistsBu içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
Editor : Şerif SENCER