USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Cam, Kâğıt Tamam da Betonu da Geri Dönüştürebiliyor muyuz?

Geri dönüşüm deyince aklımıza hep plastik, kâğıt, cam gibi maddeler geliyor. Peki dünyada en çok kullanılan ikinci madde ve ağır bir CO2 olan betonu da geri dönüştürmek mümkün mü?

Cam, Kâğıt Tamam da Betonu da Geri Dönüştürebiliyor muyuz?
04-11-2024 11:12
Google News

Günlük ÖZETİ| hayatımızın her köşesinde olan ve kent silüetini şekillendiren betonun geri dönüşümü diğerleri gibi pek kolay değil.

Her şeyin geri dönüşümü mümkün gibi görünse de aynı şeyi beton için söylemek kolay değil.

Betonun geri dönüşümü mümkün mü?

beton geri dönüşümü

Betonun geri dönüşümü sürdürülebilir yapılaşma ve çevre bilincinin artmasıyla son yıllarda daha da önem kazandı. Avrupa’da üretilen atığın üçte birinden fazlasını oluşturması, Birleşik Krallık’ta her yıl yaklaşık 120 milyon ton atığın üretildiği gerçekleri betonu bu konuda daha da önemli hâle getiriyor.

Çimento, kum, çakıl ve su gibi kaynaklardan oluşan betonun yıkıntılarından yeniden kullanılması özellikle doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu ve çevresel etkiyi azaltma konularında da öne çıkarıyor.

Tabii ki tüm bu sebepler göz önüne alınarak beton geri dönüştürülebilir ancak bu plastik ya da camın geri dönüştürülmesi kadar kolay değil.

Beton nasıl geri dönüştürülür?

Beton nasıl geri dönüştürülür?

Beton geri dönüşüm süreci, yıkım işlemleri sonrası kalan parçaların kırılıp öğütülmesiyle başlıyor. Bu süreçte, betonun içine karışmış metal çubuklar ya da başka malzemeler de temizleniyor. Kırılan beton parçaları ise çoğunlukla belirli bir boyuta getirildikten sonra yeni yapılarda dolgu malzemesi olarak kullanılabiliyor. Ezilmiş molozlar; yol yapımında alt temel dolgu malzemesi, istinat duvarı, peyzaj çakılı gibi alanlarda kendine yer bulabiliyor.

Bunun yanı sıra geri dönüştürülmüş beton, yeni beton karışımlarında agrega olarak da kullanılabiliyor ve bu sayede daha az doğal kaynak tüketiliyor.

Geri dönüşümün getirileri ve zorlukları

beton dönüşüm

Geri dönüştürülmüş betonun en büyük avantajı, çevreye sağladığı katkı. İnşaat sektörü, dünya genelinde karbon salınımında oldukça önemli bir paya sahip. Betonun geri dönüştürülmesi ise bu oranı düşürebiliyor. Ancak sera gazı emisyonlarının azaltılması üzerinde çok az etkisi var çünkü emisyonların birçoğu çimento yapımında meydana geliyor.

Bunların dışında, moloz yığınlarının azaltılması ve doğal taş ocaklarına olan talebin azalması gibi ek faydaları da var. Ancak her şey bu kadar tozpembe değil. Geri dönüştürülmüş betonun yeni yapılarda kullanılabilmesi için dayanıklılık, mukavemet gibi birçok testten geçmesi gerekiyor.

Bu testler ve işleme süreci, maliyetleri artırabiliyor. Dolayısıyla geri dönüştürülmüş betonun projelerde kullanılabilirliği ekonomik etkenlere de bağlı kalıyor.

Betonun geri dönüşümünde yenilikler

beton işleme

Beton geri dönüşümündeki gelişmeler ve yeni teknolojiler, bu süreci daha verimli hâle getirmeyi vadediyor. Özellikle karbondioksit emilimini artıran beton türleri ve yeniden kullanılan çimento teknolojileri ile sürdürülebilir yapılaşmaya adım atılıyor.

Kaynaklar: Cemex Ventures, Science Focus, Cembureau

Geri dönüşüm hakkında bunları da incelemenizde fayda var:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
F1 24, Kısa Süreliğine Ücretsiz Oldu
F1 24, Kısa Süreliğine Ücretsiz Oldu

Electronic Arts (EA), F1 24 oyunu için ücretsiz deneme kampanyası başlattı. 25 Kasım'a kadar sürecek kampanya, PlayStation Store için aktif edilmiş durumda. Üstelik fiyat indirimi de mevcut.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu