Dünya ÖZETÄ°| üzerinde çok büyük patlamalar yaÅŸandı. Ä°nsanlar tarafından yapılan atom bombaları, dinozorları yok eden devasa meteor derken Dünya'mız çok büyük patlamalara ÅŸahit oldu. Ancak ÅŸimdi tüm bu patlamaları unutun ve bilinen evrenimizin ilk anını, yani Büyük Patlama'yı hayal edin.Â
Gözünüzde canlanan sahne ne? Bir insanın gözlerinin şahit olabileceğinden trilyonlarca kat daha büyük bir patlama mı? Böyle bir patlamanın oluşturacağı ışık, ısı ve yıkıcı gücü düşünün. Böylesine büyük bir patlamanın arkasında bir enkaz bırakması gerekir değil mi? Peki gerçekten öyle mi? Büyük Patlama tam olarak nerede yaşandı? O zaman sizler için seçtiğim şarkıyı açın ve evrenimizle ilgili belki de hiç düşünmediğiniz bir yolculuğa çıkın.
Büyük Patlama (Big Bang), aslında tahmin ettiğimiz gibi bir şey değildi.
Aslında Big Bang dediğimizde herkesin hayalindeki şey tam olarak yaşanmamış olabilir. İnsanların böyle düşünmesinin sebebi yaşanan bu olaya "Büyük Patlama" denmesinden kaynaklanıyor. Evrenin arkasında bıraktığı bir krater yok çünkü tahmin ettiğimiz gibi bir patlama yaşanmadı. Bunu bu şekilde öğrenmek belki hayal kırıklığı yaratmış olabilir, ancak gerçekte olan şey patlama değil bir genişlemekti.
Büyük Patlama terimi nasıl ortaya çıktı?
Big Bang, yani Büyük Patlama teriminin tam olarak karşılığını vermediğini söyledik. Aslında bu terim 1949 yılında BBC'de yayınlanan "Eşyanın Tabiatı" isimli bir radyo programına katılan İngiliz Fizikçi Fred Hoyle'un konuşmasından geliyor.
Büyük Patlama aslında "tekillik noktası" denilen bir noktadan genişlemeyi açıklayan kozmolojik bir model.
Bilim insanları tarafından kabul gören teoriye göre evren, belirli bir zamanda sıcak ve yoğun bir noktadan, yani tekillik noktasından genişliyor.
Patlama yaşanmamış olsa da Büyük Patlama'nın nerede yaşandığını biliyoruz. Üstelik çok yakınımızda.
Belki de hayallerimize sığmayacak kadar büyük bir patlama yaşanmadı ama yine de bu tekillik noktası nerede diye sorabilirsiniz. Bu konuda bir cevabımız var: Big Bang, şu anda bu satırları okurken bulunduğunuz alanda gerçekleşti. Ya da ben bu satırları yazarken, Güneş'imiz gezegenleri sakince kendi yörüngesinde tutarken durduğu alanda gerçekleşti Big Bang.
Editor : Åžerif SENCER