USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Büyük Hayvanlar Kansere Nasıl Daha Az Yakalanıyor?

Çok fazla aşina olmasak da aslında yeryüzünde birçok hayvan, tıpkı insanlar gibi kansere yakalanıyor ve hayatını kaybediyor. Ancak bazıları hariç!

Büyük Hayvanlar Kansere Nasıl Daha Az Yakalanıyor?
13-09-2024 15:57
Google News

Şaşırtıcı ÖZETİ| bir şekilde, balina ve fil gibi cüsseli hayvanlar diğer hayvanlara göre kansere çok daha az yakalanıyor ve dolayısıyla da ölümle burun buruna gelme ihtimalleri azalıyor.

Peki büyük hayvanlar, kanserle savaşmanın yolunu nasıl biliyor?

Genellikle büyük cüsseli hayvanların kanser riski, farelere veya insanlara göre çok daha düşüktür.

fil

Oysa büyük gövdeli ve uzun ömürlü canlıların daha fazla vücut hücresine sahip olması ve bu hücrelerin daha fazla bölünmesi sebebiyle, kısa ömürlü ve küçük canlılara göre kansere yakalanma riskinin daha fazla olması beklenir.

Fakat yaşam süreleri ortalama 80 yıl olan filler ve balinalar, bu bakış açısının doğru olmadığını gösterir. Ayrıca bu durum, peto paradoksuyla da ilişkilidir.

Richard Peto, ortaya attığı paradoksa bir çözüm olarak fillerin, balinaların ve diğer kansere dirençli hayvanların daha büyük, daha uzun ömürlü vücutlara sahip olmaları için belirli kanser baskılayıcı mekanizmalar edinmiş olmaları gerektiğini öne sürer.

Peto’ya göre eğer onlar bu mekanizmalara sahip olmasaydı, bu büyük ve uzun ömürlü hayvanlar hızlı bir şekilde kanserden yaşamını yitirirdi.

gen

Bu sebeple de büyük hayvanların, belli bir tür adaptasyon geliştirdiği konusunda ısrarcıydı. Ayrıca 2015’te bir ekip, Peto’nun teorisini destekleyen çeşitli kanıtlar buldu. 

Bu araştırmacılar Asya ve Afrika fillerinin genomunu inceledi ve bu fillerin, TP53 ismi verilen tümör baskılayıcı genin 20 kopyasına sahip olduğunu keşfetti.

Başka bir araştırmada da fillerin, Lösemi İnhibitör Faktörü isimli genin 11 ekstra kopyasına daha sahip olduğu anlaşıldı. Bu genin görevi, DNA hasarına yanıt olarak hücre ölümünü teşvik etmekti.

Bununla ilgili yapılan farklı araştırmalar da bir filin, kansere yakalansa bile nadiren bu sebepten öldüğünü ortaya koydu. Özetle cüsseli canlıların vücutları, kanserle savaşmak için farklı savunma mekanizmaları geliştirmekte.

Kaynaklar: IFL Science, Bilim Genç Tubitak

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Yapay Zekâ Destekli Mini Bilgisayar ASUS NUC 14 Pro AI ile Tanışın!
Yapay Zekâ Destekli Mini Bilgisayar ASUS NUC 14 Pro AI ile Tanışın!

ASUS, ilk olarak birkaç ay önce gösterdiği yapay zekâ odaklı mini bilgisayarı NUC 14 Pro AI'ın detaylarını paylaştı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu