USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Teknoloji

Bugün Nükleer Savaş Çıksa Ne Olur? Sorusunun Cevabı Verildi

Rusya ve Ukrayna Savaşı devam ederken olası bir nükleer savaşın Dünya'yı nasıl etkileyeceği konusunda araştırmalar devam ediyor. Yeni bir araştırma çalışmasının sonucuna göre nükleer savaş sonucunda Dünya'da gıda kıtlığı meydana gelebilir ve birçok alanda üretim durab

Bugün Nükleer Savaş Çıksa Ne Olur? Sorusunun Cevabı Verildi
08-07-2022 19:04
Google News

Rusya ÖZETİ| ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından nükleer savaş tehdidi yeniden gündeme geldi. Nükleer silahların patlaması günümüzde gezegenimizi nasıl etkiler? Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni bir araştırma çalışması, olası bir nükleer savaşın küresel etkisi hakkında oldukça şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

Çalışmanın baÅŸ yazarı LSU Okyanus ve Kıyı Bilimleri Bölümü’nde yardımcı doçent olan Cheryl Harrison ve diÄŸer yazarlar, günümüz teknolojisine sahip nükleer silahların yeteneklerini Dünya üzerindeki etkilerini incelemek için birden fazla bilgisayar simülasyonuyla olası bir bölgesel ve daha büyük ölçekli nükleer savaÅŸ denemesi gerçekleÅŸtirdiler. Stockholm Uluslararası Barış AraÅŸtırmaları Enstitüsü'ne göre, dünya çapında dokuz ülke ÅŸu anda 13.000'den fazla nükleer silaha sahip.

Dünya’da büyük bir kıtlık baÅŸ gösterebilir

Nükleer Savaş

Bilim adamlarının denediği bütün senaryolarda, nükleer ateş fırtınaları üst atmosfere kurum ve duman salıyor. Bunun sonucunda da Güneş engelleniyor ve dünya çapındaki bütün her şey bozuluyor. Nükleer patlama gerçekleştikten sonraki ilk ayda, küresel sıcaklık yaklaşık 7 santigrat derece kadar düşüyor.

Savaşın nerede çıktığının önemli olmadığını belirten Harrison, “Nükleer duman atmosfere salındığında küresel olarak yayılır ve bütün dünyayı etkiler” dedi. Ortaya çıkan duman dağıldıktan sonra bile, okyanus sıcaklıkları hızla düşüyor ve savaÅŸ öncesindeki durumlarına geri dönemiyor. Gezegenimiz soÄŸudukça, denizdeki buz 9 kilometre kareden daha fazla alana yayılıyor. Gittikçe geniÅŸleyen buz kütlesi yüzünden Kuzey Yarımküre’de yer alan ülkeler ve Åžanghay gibi bazı ÅŸehirlere yiyecek ve malzeme ticaretini durdurma noktasına getiriyor.

Özellikle Kuzey Kutbu'ndan Kuzey Atlantik ve Kuzey Pasifik okyanuslarına kadar olan ışık ve okyanus sıcaklıklarındaki ani düşüş, deniz besin ağının temeli olan deniz yosunlarını öldürecek ve esasen okyanusta bir kıtlık yaratacak. Bunun sonucunda da başta balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği olmak üzere denizle alakalı bütün üretim alanları duracaktır.

Denizlerin, okyanusların toparlanması yüz yıllar sürecek

Nükleer Savaş araştırma

AraÅŸtırmaya göre olası bir nükleer savaÅŸ sonucunda okyanusların toparlanması karadan daha uzun sürüyor. En büyük savaÅŸ senaryosunda, okyanusların toparlanması muhtemelen yüzeyde on yıllar ve derinlikte yüzlerce yıl alacakken, Kuzey Kutbu deniz buzundaki deÄŸiÅŸiklikler muhtemelen binlerce yıl sürecek. Aynı zamanda etkili bir ÅŸekilde “Nükleer Küçük Buz Çağı” gerçekleÅŸecek. AraÅŸtırmacılar, deniz ekosistemlerinin hem ilk bozulma hem de yeni okyanus durumunda büyük ölçüde kesintiye uÄŸrayacağını ve bunun da balıkçılık gibi ekosistem hizmetlerine uzun vadeli, küresel etkilerle sonuçlanacağını paylaÅŸtılar.

www.idrak34.com


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Bybit'ten 1,5 Milyar Dolarlık Ethereum Çalındı
Bybit'ten 1,5 Milyar Dolarlık Ethereum Çalındı

Bybit tarafından gelen açıklamaya göre şirketin toplam varlığının %9'unu oluşturan 1,5 milyar dolarlık ethereum çalındı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu