USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Ekonomi

Borsa şirketlerinin değeri 5.7 trilyon TL'ye ulaştı

SPK Başkanı Gönül, 100. Yılında İzmir İktisat Kongresi" "Finans Dünyasının Gözüyle Türkiye Yüzyılı" başlıklı panelde borsada işlem gören şirket sayısının 497ye ulaştığını, şirketlerin piyasadaki toplam değerinin ise 5,7 trilyon liraya ulaştığını belirtti.

Borsa şirketlerinin değeri 5.7 trilyon TL'ye ulaştı
30-04-2023 09:07
Google News

"100. ÖZETİ| Yılında İzmir İktisat Kongresi" "Finans Dünyasının Gözüyle Türkiye Yüzyılı" başlıklı panel düzenlendi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) BaÅŸkanı Ä°brahim Ömer Gönül, paneldeki konuÅŸmasında, yeni finans merkezi kavramıyla Ä°stanbul Finans Merkezi'nin (Ä°FM), Türkiye'nin, dünya finansında odak olmasını saÄŸlayacağını söyledi.Gönül, “Ä°FM'nin açılmasıyla hem koordinasyon saÄŸlanacak hem de yeni enstrümanlarla sermaye piyasalarını geliÅŸtirmeye çalışacağız. En önemli enstrümanlarımız, teknolojik yatırımlarımız, çeÅŸitlendirilmiÅŸ sermaye piyasası araçları, güçlü insan kaynağı ve yenilenen mevzuatımız olacaktır.

Sermaye piyasalarına özellikle son iki senede oldukça büyük bir teveccüh oluştu. Hem arz tarafında şirketler sermaye piyasasında yerini almak için gayret gösteriyorlar hem de halkımız bu konuda daha çok bilgi sahibi olmakla birlikte talep tarafını da güçlendiriyoruz.

Son iki senede artan halka arz sayılarımızla birlikte borsada iÅŸlem gören ÅŸirket sayımız 497'ye ulaÅŸtı. Åžirketlerin piyasadaki toplam deÄŸeri ise 5,7 trilyon TL’ye ulaÅŸtı. Hisse senedi yatırımcı sayımız ise 4,8 milyona ulaÅŸtı. Yıllarca 1,5 milyon civarında olan borsa yatırımcısının artışı hem sevindiriyor hem korkutuyor. Tüm ekonomi yönetimi olarak finansal okuryazarlığı artırma çabasındayız” açıklamalarında bulundu.

“Kredilerin yüzde 30’u KOBÄ°’lere”

Bankacılık sektörünün kredilerin yüzde 30'a yakın bölümünü KOBÄ°'lere kullandırdığını vurgulayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) BaÅŸkanı Mehmet Ali Akben, “Son dönemlerde verilen kredilerin tahsisli kredi gibi ihracata, istihdamın teÅŸvikine, üretime katkı saÄŸlayacak ve cari açığı azaltacak ÅŸekilde kullanılması için birtakım tedbirler alındı.

Kredi mekanizması önemli, kredi kanallarının açık olması önemli ve bu kredilerin de yatırıma, istihdama, ihracata, cari açığa etki edecek ÅŸekilde kullandırılması önemli. Bunu da bankalarımız ciddi bir ÅŸekilde takip ediyor” diye konuÅŸtu.

“Uluslararası fonları Türkiye'ye çekecek altyapı geliÅŸtirilmeli”

Hızlı büyüme ve geliÅŸimin temelinde teknolojik geliÅŸmelerin olduÄŸunu vurgulayan Türkiye Bankalar BirliÄŸi (TBB) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Ä°FM'de faaliyetlere baÅŸladık. Konu, sadece finans merkezlerinin yalnızca bir yerde toplanılması olarak deÄŸerlendirilmemeli. Mevzuat, hukuk altyapısı ile tanıtım da çok önemli. Sermaye piyasaları anlamında kat edilecek çok yol var. Uluslararası fonları Türkiye'ye çekecek altyapının geliÅŸtirilmesi gerekiyor” dedi.

Katılım finans uygulamalarının tarihçesi ve uygulama alanları hakkında bilgiler veren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Bayındır ise, katılım finans yatırımcılarının sermayelerini park edeceği yerler aradığını ve İFM'nin bu anlamda, çok kısa sürede, dünyada lider olabileceğini vurguladı.(Ekonomim-Duygu Göksu)


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Sürekli Tetikte Hissetmeye Sebep Olan Hastalık:Hipervijilans
Sürekli Tetikte Hissetmeye Sebep Olan Hastalık:Hipervijilans

Evde basit bir ses duyduğunuzda sanki az sonra çok büyük bir felaket ile karşı karşıya kalacağınızı veya kapı çalmasa bile birinin geleceğinden endişe ettiğiniz oldu mu? Yani aslında ortada hiçbir sorun yokken kendinizi tetikte hissettiğiniz?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu