Muhtemelen ÖZETİ| her birimiz, böceksiz bir dünyanın hayalini kurarız. Olmasalardı çok da iyi olurdu değil mi?
Fakat onlar bu dünyada, tahmin ettiğimizden çok daha fazla bir işleve sahip.
Böcekler; gıda mahsullerinin çiçeklerini tozlaştıran arılardan, ormanlardaki ölü ağaçları geri dönüştüren termitlere kadar oldukça önemli görevlere sahiptir.
Bunun yanında toplamda yaklaşık 1 milyon böcek türü tanımlanmış olup, milyonlarcası hâlâ keşfedilmeyi bekler. Böcekler, gezegendeki tüm hayvan türlerinin %70’ini temsil eder ve toplam biyokütleleri, insanlarınkinden 16 kat fazladır.
Yani tozlayıcılar, besin geri dönüşümcüleri, diğer canlıların besin ihtiyacını karşılayan türler ve kısaca tüm böcekler, belirli amaçlar için Dünya’daki yaşam için gereklidir.
Bu canlılar; kertenkeleler, kuÅŸlar, yarasalar, amfibiler ve tatlı su balıkları da dahil olmak üzere pek çok hayvanın temel besin kaynağıdır. Böceklerin olmadığı bir dünyada, bu canlıların hayatta kalması da oldukça zor olur.Â
Aslında böceklerin insan toplumu üzerindeki etkisi hem iyi hem de kötü yönde oldukça fazladır.
Böcekler mahsulleri tozlaştırır ve aynı zamanda alternatif bir protein kaynağıdır. Yani böceklerin olmadığı bir senaryoda çoğumuzun aç kalacağı sonucuna ulaşılır. Fakat aynı zamanda mahsul hasarında, yılda 250 milyar dolarlık bir kayba da sebep olurlar.
ÖrneÄŸin böcek sınıfından sivrisinekler, taşıdıkları ve ısırdıkları insanlara bulaÅŸtırdıkları hastalıklar sebebiyle yılda ortalama 800.000 kiÅŸinin ölümüne sebep olur. Aynı zamanda bu canlılar, dünyadaki en ölümcül hayvanlardır.Â
Kaynaklar: BBC Ideas, Flagship Pioneeringİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Åžerif SENCER