USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

BM'den Gelişmekte Olan Ülkelere Önemli Çağrı

Birleşmiş Milletler, ülkelerin yapay zekâ ve elektrikli otomobiller gibi öncü teknolojilere ne kadar hazır olduğunu gösteren bir rapor yayınladı. Rapor, gelişmekte olan ülkelerin bu konuda geride kaldığını ortaya koydu. Türkiye'nin listedeki sıralaması da hâlen alacak çok yolu

BM'den Gelişmekte Olan Ülkelere Önemli Çağrı
19-03-2023 17:23
Google News

Birleşmiş ÖZETİ| Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), gezegenimizin geleceği için büyük önem taşıyan ve gün geçtikçe yaygınlaşan yeşil teknolojiler hakkında 16 Mart’ta önemli bir rapor yayınladı. "Teknoloji ve İnovasyon Raporu" ismi verilen bu rapor, gelişmekte olan ülkeleri bu teknolojileri kullanımı hakkında uyarıyor.

Birleşmiş Milletler’e göre gelişmekte olan ülkeler, sürdürülebilir teknolojilerden yarar sağlamadığı sürece ekonomik eşitsizlikler büyümeye devam edecek.

Gelişmekte olan ülkeler yapay zekâ ve elektrikli araçlar gibi teknolojiler konusunda oldukça geride

Rapora göre, elektrikli araçlar ve yapay zekâ gibi öncü teknolojilerin değerinin 2030 yılında 9,4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Ayrıca, bu tarz teknolojilerin üretkenliği ve geçim kaynaklarını iyileştirebileceği belirtiliyor. Buna örnek olarak da robotik ile yapay zekânın birleşiminin üretim sistemlerini dönüştürmesi ve 3D baskı gibi teknolojilerle de daha hızlı ve ucuz üretimin ortaya çıkması veriliyor.

BM’ye göre sürdürülebilir teknolojilerin bu kadar yararlı olabilme potansiyeli varken gelişmekte olan ülkeler yeterince onlardan yararlanmıyor. Öte yandan gelişmiş ülkeler, yeşil teknolojilerin fırsatlarının çoğunu değerlendirerek diğer ülkeleri geride bırakıyor. Gelişmekte olan ülkelerden yapılan ihracatın son üç yılda 57 milyardan yalnızca 75 milyar dolara yükseldiği, küresel ihracattaki paylarının ise %48’in üzerindeyken %33’ün altına düştüğü de görülüyor.

Rapor, Latin Amerika, Karayipler ve Sahra Altı Afrika’daki ülkelerin öncü teknolojileri benimsemeye ve uyum sağlamaya en az hazır ülkeler olduğunu gösterirken ABD, İsveç, Singapur, İsviçre ve Hollanda gibi gelişmiş ekonomilerin en üst sıralarda yer aldığını ortaya koyuyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
iOS 18'in bu özelliği sosyal medyanın gündeminde!
iOS 18'in bu özelliği sosyal medyanın gündeminde!

iOS 18 ile uygulama simgeleri değiştirme nasıl yapılır? Kullanıcılar yeni işletim sisteminde renk ayarlarıyla oynayabilecek.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu