USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bloke kararı göz göre göre gelmiş! Sayıştay uyardı, Yavaş takmadı

Türkiye’nin en borçlu belediyesi olan CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yapılan bloke kararı göz göre gelmiş…

Bloke kararı göz göre göre gelmiş! Sayıştay uyardı, Yavaş takmadı
21-12-2024 13:07
Google News

Sayıştay ÖZETİ| raporları, Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinin SGK ve vergi borçları olarak yasal ödemelerdeki gecikmeler nedeniyle milyonlarca liralık mali yük altına girdiğini ortaya koydu. Yavaş’ın vergi borçlarına karşı defalarca uyarılmasına rağmen, en borçlu belediye olması, bloke kararının göz göre göre geldiğini gösterdi. Sayıştay raporlarında BUGSAŞ ve ANFA'nın gecikme cezalarıyla toplamda 74 milyon TL zarara uğradığı tespit edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na, SGK borçlarıyla ilgili "borçlu belediyeleri biraz daha silkeleyin" talimatı vermesi üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu harekete geçti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK prim borçlarını ödemeyen ve en fazla borcu bulunan CHP'li Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin Büyükşehir Belediyeleri ile Şişli Belediyesi'nin hesaplarına bloke koydu. Blokelerin, belediyelere ait iştirak şirketlerinin hesaplarını da kapsadığı belirtildi.

SGK’ya toplamda en fazla prim borcu olan 6 belediyeye haciz işlemi uygulanmış, bu kapsamda 5 milyar 700 milyon TL borç ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin başı çektiği açıklandı.

YAVAŞ’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Bloke kararı sonrası Yavaş kendi sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayarak, belediye ve bağlı kuruluşları ASKİ ile EGO’nun SGK veya vergi borcu bulunmadığını, borcun yalnızca 16 iştirak şirketinden 6’sına ait olduğunu açıkladı. Haciz işlemi nedeniyle bu şirketlerin tüm hesaplarına bloke konulduğunu belirten Yavaş, toplam borç tutarının yaklaşık 52 milyon TL olduğunu ifade etti. Haciz uygulanan şirketler arasında Bugsaş A.Ş. (16 milyon TL), Belpa A.Ş. (15,6 milyon TL), Belka A.Ş. (17,5 milyon TL), Anfa Peyzaj (1,6 milyon TL), Anfa Güvenlik (1,26 milyon TL) ve Anket A.Ş. (107 bin TL) yer aldı.

SAYIŞTAY DEFALARCA UYARMIŞ 

Sayıştay'ın 2023 yılı denetim raporlarında, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) iştirak şirketleri BUGSAŞ ve ANFA’nın yasal ödeme yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemesi nedeniyle ciddi mali kayıplara uğradığı ortaya çıktı. Raporda, iki şirketin toplamda milyonlarca liralık gecikme zammı ve idari para cezası ödediği tespit edildi. 
Ayrıca Sayıştay’ın 2022 raporlarında da Yavaş yönetiminin vergi borçlarına karşın uyarıldığı öğrenildi. Raporlara göre; BEL-PA, PORTAŞ, BUGSAŞ'da çalışan işçiler için ayrılması gereken kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmadığı görülmüştü. BELPA'nın’da yüksek miktarda vergi ve SGK borcu olduğu, geciken bu borçlar nedeniyle şirkete bir de yüksek miktarda gecikme zammı ve faiz gibi ilave maliyetler çıktığına değinilmiş,

PORTAŞ'ın da, şirketin yükümlülüklerinin zamanında yerine getirilmemesi nedeniyle yüksek miktarda gecikme cezası ve idari para cezası ödediği yer almıştı.

BUGSAŞ: YASAL SÜRELERİN AŞILMASI EK YÜK GETİRDİ

BUGSAŞ’ın 2023 denetim raporunda, vergi, SGK primleri ve diğer bazı yasal ödemelerin zamanında yapılmaması nedeniyle şirket giderlerinde gereksiz bir artış yaşandığı belirtildi. Şirketin, yasal süreler içinde ödenmeyen yükümlülükler nedeniyle gecikme zammı ve cezalara maruz kaldığı vurgulandı.

Sayıştay raporunda şu ifadeler yer aldı:

"Şirketlerin, ticari faaliyetlerinde basiretli bir iş adamı gibi hareket etmesi zorunludur. Yasal süresi içinde yapılmayan ödemeler, kaynakların verimsiz kullanılmasına ve şirket giderlerinin artmasına yol açmaktadır."

BUGSAŞ, ZAMANINDA YAPILMAYAN ÖDEMELER NEDENİYLE 66 MİLYON TL EK YÜK ALTINDA KALDI

Sayıştay'ın 2023 yılı denetim raporu, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) iştiraki BUGSAŞ’ın vergi, SGK borçları ve sendika aidat ödemelerini zamanında yapmaması nedeniyle büyük bir mali külfetle karşı karşıya kaldığını ortaya koydu. Denetim raporunda, şirketin toplam 66.395.671,34 TL tutarında gecikme bedeli ve idari para cezası ödediği tespit edildi.

ANFA: GECİKME ZAMMI MALİYETİ 7,8 MİLYON TL’Yİ AŞTI

ANFA ile ilgili denetim raporunda, sosyal güvenlik primleri ve vergi borçlarının yasal süreler içinde ödenmediği ve bu nedenle şirketin toplamda 7.810.330,61 TL gecikme zammı ödediği tespit edildi. Şirket yetkilileri, bu durumun farkında olduklarını ve benzer sorunların yaşanmaması için planlama yapacaklarını ifade etti.

SAYIŞTAY'DAN KRİTİK UYARI

Raporda, yasal yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmemesi nedeniyle ABB şirketlerinin gereksiz mali yükler altına girdiği belirtilirken, bu durumun şirket kaynaklarının etkin ve verimli kullanımına engel olduğu vurgulandı. Sayıştay, şirketlerin yasal sürelere uyum konusunda gerekli önlemleri alması ve etkin bir denetim mekanizması kurması gerektiğinin altını çizdi.

ŞİRKETLERİN MALİ YÜKÜ ARTIYOR

Denetim raporları, ABB iştirak şirketlerinin yasal yükümlülükleri zamanında yerine getirmemesinin yalnızca maddi zarar değil, aynı zamanda kurumsal itibar kaybına da neden olabileceğini ortaya koydu. Sayıştay’ın uyarılarının ardından ABB şirketlerinin bu konuda hangi adımları atacağı ise merakla bekleniyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Elektrikli Araç Pilleri Neden Kışın Hızlı Boşalıyor?
Elektrikli Araç Pilleri Neden Kışın Hızlı Boşalıyor?

Elektrikli araçların her geçen gün kullanımı artarken sorunları da beraberinde getiriyor. Mesela pil performanslarının soğuk havalarda düşmesi, öncelikli sorunlardan birisi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu